Județul cu cele mai multe mame minore. Situația e dramatică
Deși nu ne place deloc, țara noastră stă foarte prost în ceea ce privește statistica legată de mame minore. România înregistrează un sfert din mamele minore (23%) din Uniunea Europeană. Însă să ne rezumăm la situația din țară. Iată care e județul cu cele mai multe mame minore. Situația e una cu adevărat dramatică.
Meda Neagoe, președintele Salvați Copiii Mureș, a anunțat că în 2021 județul Mureș a ajuns la 931 de mame minore. Practic, vorbim de județul cu cele mai multe mame minore. Situația e cu atât mai gravă deoarece unul din patru copii născuți de mame sub 18 ani vin pe lume mai devreme decât trebuie sau cu malformații congenitale.
„Din păcate, județul Mureș conduce la mame minore, conduce la copii care se nasc din mame minore. Acești copii au și probleme. Unul din patru se nasc înainte de termen, au diferite malformații congenitale. Ei necesită apoi tratamente și intervenții specializate. Ne îngrijorează pentru că totalul de 931 de mame se referă la 2019, fiindcă se pare că în 2020 situația se agravează, vârsta medie de naștere a unui copil a scăzut la 16,3 ani”, a spus dr. Meda Neagoe, conform Agerpres.
Acțiuni derulate de Salvați Copiii Mureș
Mamele minore provin din medii defavorizate. Una din patru abandonează educația, abandonul școlar crește, iar tinerele devin astfel foarte vulnerabile în societate, mai spune Meda Neagoe. Filiala Salvați Copiii Mureș, prin centrul din comuna Râciu, încearcă să demonstreze și să creeze un model pentru fete. Activitățile coordonate de Nicoleta Baciu, asistentă socială, se pare că dau rezultate. Tinerele participă la cursuri de parenting, dar și la lecții de educație contraceptivă. „Căutăm și alte localități unde să ne oferim ajutorul”, spune Meda Neagoe, conform aceleași surse.
Prin programele derulate mamele minore sunt ajutate să capete încredere în asistentul social, în asistenta medicală și în medicul de familie. De asemenea, sunt ajutate cu bani pentru a-și face analizele specifice. „Salvați Copiii le ajută cu transport, cu programare la medic, cu medicație pentru ele și cu ajutor pentru copilul care se naște: cu hăinuțe, medicamente și lapte praf. Din păcate, problema este că dacă au acești copii, unii părinți trăiesc din alocații, tații au o medie de vârstă de 20,4 ani și foarte puțini dintre ei muncesc și atunci se perpetuează traiul din aceste alocații, care oricum nu le asigură un trai la un nivel necesar”, a mai spus dr. Meda Neagoe.
Dicționar
Malformație: anomalie morfologică congenitală a unui organ, a unui aparat sau sistem sau a unei părți a corpului unei ființe;
Congenital: care există în momentul nașterii; din naștere, înnăscut.