Părerile părinților legate de testarea copiilor la școală
Testele non – invazive pe bază de salivă pe care elevii trebuie să le facă au născut controverse între părinți. Unii sunt de acord ca acestea să fie făcute la școală, iar alții preferă să le facă acasă. Iată câteva din părerile părinților legate de testarea copiilor la școală.
Pe un grup de mămici de pe Facebook, cineva a întrebat dacă sunt sau nu de acord cu testarea copiilor la școală. Răspunsurile nu au întârziat să apară, iar ele au fost împărțite în două tabere. Cei care sunt de acord și cei care nu. Un lucru care se observă din prima este că majoritatea care spun că nu sunt de acord, nu oferă vreo explicație la acest răspuns. Iată însă câteva din comentariile mai detaliate. „Nu. Nu îi văd sensul. Este o penibilă pierdere de timp”, spune cineva. Unii sunt de acord cu testarea, însă aceasta să fie făcută acasă. „La școală nu. Să ne dea testele să le facem acasă”, spune altcineva. „Să lase copiii în pace. Nu accept testarea nici la școală, nici acasă, nici vaccinul lor”, mai spune o mămică.
Sunt persoane care nu acceptă testarea, dar nici nu știu exact ce presupune ea. Spre exemplu, o mămică spune că nu e sănătos ca toată ziua „să umbli în acele orificii”. Ori, după cum știm, testele sunt pe bază de salivă. Iată comentariul doamnei. „Nu. De ce? Pentru că testele nu sunt concludente, dau erori, și dacă un copil este bolnav stă acasă se tratează, sau dacă este necesar se testează. Nu știu când lumea își va da seama că toate testele astea sunt mașini de făcut bani pentru alții! Știu despre ce vorbesc! Iar toată ziua să umbli în acele orificii clar nu este sănătos, dar fiecare cu părerea lui”
Păreri pro
Unii părinți acceptă testarea. „Da. Decât vaccinare mai bine testare. Noi ne testăm de trei ori pe săptămână cu teste primite de la școală. Ne testăm acasă”, spune cineva. „Da. E doar un test, nici măcar nu îl atinge… serios”, e de părere altcineva.
O mămică atrage atenția asupra faptului că testele au o importanță majoră. „Da, este foarte important să fie testați pentru a depista din timp copiii pozitivi”, spune mămica. „Normal. Vouă v-ar conveni dacă un copil pozitiv (asimptomatic) ar veni la școală și v-ar îmbolnăvi copiii și poate au formă gravă? Doamne ferește. Mie nu. Ce credeți că le face dacă îi testează? Nu pățesc nimic”, e părerea altcuiva.
O altă persoană spune că este de acord cu testarea atâta vreme cât ea este pe bază de salivă. „Dacă este test din salivă cum au spus da, însă nazal nu”, spune mămica. Altcineva vine și le spune mămicilor experiența prin care trece copilul ei. „Fiica mea, clasa a IV-a, e testată la școală de trei ori/săptămână, inclusiv test PCR (cu salivă). Nu le face învățătoarea testul, nici altcineva, copiii singuri urmează procedura. Decurge totul foarte bine, fără probleme, fără complicații”, spune mămica.
Unii părinți consideră că un rezultat pozitiv ar putea traumatiza copilul. O mămică vine și contrazice acest fapt. „Da, sunt de acord cu testarea. I-am făcut și acasă când a fost răcit, nu e nicio mare filozofie. Scuipă într-un pahar de hârtie și aia e. Nu îl traumatizează nimeni, stați liniștite. Și nici nu a ieșit vreodată pozitiv aiurea, cu toate că era răcit”, spune mămica.
Situația în alte țări
Alte mămici, din afara țării, povestesc cum se întâmplă la școala unde învață copiii lor. „Da, în Germania așa se face. Copiii singuri își fac testul și nu e așa strașnic cum ne pare nouă părinților. Pentru ei e ceva interesant”, spune cineva. În timp ce la noi e vâlvă mare cu testele non invazive pe bază de salivă, în alte părți copiii fac teste din nas și gât. „Eu sunt în UK și fata până săptămâna asta a fost testată zilnic din nas și gât (nu salivă) aproximativ 2 luni. De ieri au schimbat lunea și vinerea. Nu comentează nimeni nimic, altfel copilul stă acasă”, povestește o mămică.