Situația testelor non – invazive din școli. Ce spun inspectoratele
Testele non – invazive pe bază de salivă reprezintă în continuare o problemă. Deși Ministerul Educației a avut la dispoziție două săptămâni, în vacanță, să se ocupe de problemă, școala a început tot fără teste. Din fericire s-au făcut demersuri, însă pentru o perioadă scurtă. ȘTIRI PENTRU COPII a luat legătura cu câteva inspectorate școlare din țară pentru a vedea care e situația testelor non – invazive din școli. Iată ce am aflat.
Inspectoratul Școlar Județean Timiș susține în fiecare săptămână o conferință de presă la care echipa noastră ia parte. Azi i-am adresat lui Marin Popescu, inspectorul școlar general, câteva întrebări legate de testele non – invazive și testare. „În urma informației pe care am primit-o în videoconferința cu ministerul din această săptămână, în urmă cu două zile, testele vor sosi în județe săptămâna viitoare. Referitor la numărul de teste, la ritmicitatea aplicării lor la nivelul unității de învățământ, la cine aplică testele, nu avem nici un detaliu din această perspectivă.
Din ceea ce știu testele non – invazive vor fi aplicate pe copii, sunt teste de salivă, deci nu cred că se pune problema să nu fie acceptate. Pentru că, repet, sunt non – invazive. Nu sunt ca cele antigen care se recoltează din nas sau din gât de către personalul calificat. Nu știm dacă profesorii sunt implicați în testare. Nu am primit nici o reacție din partea cadrelor didactice. Dacă sunt profesori implicați sau nu, cu siguranță s-ar putea să fie implicați într-o chestiune legată de raportare”, a precizat inspectorul școlar general Marin Popescu.
Inspectorul consideră că aceste teste sunt reprezintă un sprijin. „E un sprijin pentru comunitate aplicarea acestor teste. Mai ales că nu trebuie să inventăm nimic. Ele au fost aplicate în afara țării, în alte țări, alte sisteme educaționale și nu au fost probleme”, mai spune inspectorul.
Situația în alte județe din țară
Am luat legătura și cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș – Severin. Acolo, conform inspectorului școlar Ion Chiosa, se știe că testele vor sosi în perioada următoare, alături de procedura de aplicare. În acest moment nu se cunosc detalii sau o dată anume. „Nu avem informații. Doar că vor sosi. Inclusiv o procedură de aplicare a testelor”, ne-a declarat Ion Chiosa.
Achiziția este de 32.6 milioane de teste. Asta înseamnă că elevilor și angajaților din învățământ nu le vor ajunge până la finalul semestrului I. Cele peste 30 de milioane de teste ar ajunge doar pentru cinci săptămâni de școală, iar până la finalul semestrului ar mai fi aproximativ opt săptămâni.
ȘTIRI PENTRU COPII a încercat să ia legătura cu mai multe inspectorate școlare județene din România. Până în acest moment nu am primit un răspuns, însă îl așteptăm. Atunci când el va veni vom actualiza acest articol.