La începutul acestei săptămâni ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a vorbit despre testele non – invazive ce se vor regăsi în școli. Ele vor fi folosite pentru a testa elevii, dar și angajații din învățământ, de două ori pe săptămână. Această decizie a dat naștere unor controverse, dar și unor nelămuriri. Ce se întâmplă cu elevii care refuză testele? Iată răspunsul la această întrebare.
ȘTIRI PENTRU COPII a luat parte la conferința de presă susținută săptămânal de inspectorul școlar general al județului Timiș, Marin Popescu. Acesta ne-a spus ce se întâmplă cu elevii care refuză să fie testați. „Dacă refuză, rămân acasă în activități online. Se obișnuiesc cu perspectiva aceasta pentru că avem și copii care au probleme de sănătate, nu neapărat legate de Covid, care stau acasă și participă la activități didactice online. Unitățile de învățământ, majoritatea, sunt pregătite cu echipamente astfel încât să predea online și celor care sunt acasă”, a explicat inspectorul școlar general Marin Popescu.
În ceea ce privește testele non-invazive pe bază de salivă, acestea nu au ajuns încă la unitățile de învățământ din județ, dar sunt pe drum. „Sunt așteptate să ajungă în școli. Ele probabil că vor fi transmise tot prin Direcția de Sănătate Publică (DSP) către unitățile de învățământ. Mecanismul la nivelul județului este pus la punct în relația cu DSP-ul. Există o farmacie a DSP-ului. De acolo sunt ridicate. În baza unor procese verbale și având valoare ele vor intra în contabilitatea unității de învățământ și vor fi raportate pe o platformă specială către sistemul centralizat la nivel național”, mai spune Marin Popescu. De la Direcția de Sănătate Publică Timiș am aflat că nu exista informații cu privire la data la care testele vor fi distribuite în școli.
Situația în țară
ȘTIRI PENTRU COPII a luat legătura cu mai multe inspectorate școlare din țară. În ceea ce privește ce se întâmplă cu elevii care refuză testarea, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Caraș Severin spun că vineri se vor afla aceste detalii. Am întrebat și dacă testele non – invazive au ajuns în școli. „Nu avem informații despre livrare”, ne-au mai transmis reprezentanții instituției.
Am mai luat legătura și cu Inspectoratul Școlar Județean Ilfov și Inspectoratul Școlar Județean Cluj. La acest moment nu sunt cunoscute măsurile ce se iau în cazul în care elevii refuză să fie testați. Toate detaliile referitoare la acest subiect se vor afla vineri, atunci când ministrul Sorin Cîmpeanu va face precizări. Dacă în județul Timiș încă nu au ajuns testele non – invazive, se pare că unele unități de învățământ din Ilfov au deja aceste teste.
Ce spun părinții
O parte din părinți sunt nemulțumiți de faptul că elevii vor trebui să fie testați pentru a putea merge la școală. De asemenea, sunt și profesori care se declară nemulțumiți. „Cine va face testarea elevilor? Profesorii, nu? Sunt foarte furioasă de proasta organizare din învățământ! Îmi respect meseria, dar din păcate profesorul nu mai este apreciat! Păcat”, spune cineva pe o rețea de socializare. Altcineva consideră că testele pe bază de salivă nu sunt bune. „Testele din salivă sunt proaste. Trebuie să ai o viremie extrem de mare ca să iasă pozitiv”, spune o altă persoană din online.