Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că alte animale pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre ursul brun, gigantul pădurilor din România. Haideți să aflăm mai multe despre animalul care ajunge tot mai des în orașele românești.
Animalul despre care vom vorbi astăzi nu este unul neobișnuit. Cu toții cunoaștem ursul brun. Ce este însă neobișnuit este comportamentelor specimenelor din România din ultimii ani.
Ursul brun este răspândit în toată lumea. El este prezent atât în America de Nord cât și în Rusia. În cea din urmă trăiesc cele mai multe exemplare, adică 100.000.
În România, pe vremuri, urșii puteau fi văzuți și în zonele de câmpie și chiar în deltă. De-a lungul timpului, însă, ei s-au retras în pădurile din lanțul Carpatic.
În Europa există peste 18.000 de exemplare de urși bruni. 6.700 dintre aceștia se află pe teritoriul României. Asta înseamnă că la noi în țară se află cea mai mare populație de urși bruni de pe continent.
Marele blănos este un adevărat gigant al pădurilor noastre. El poate ajunge să măsoare o lungime de 2,5 metri. Greutatea sa maximă este de 600 de kilograme. Durata sa de viață în sălbăticie este de 30 de ani iar în captivitate de 50 de ani.
Nu vă lăsați păcăliți de dimensiunea sa impresionantă. Un urs brun este mult mai rapid decât pare. El poate alerga cu o viteză de până la 50 de kilometri pe oră, adică viteza legală de circulație a mașinilor în localități.
Ghearele ursului sunt, de asemenea, foarte impresionante. Ele nu sunt retractile, spre deosebire de cele ale pisicilor, adică sunt mereu în exteriorul labelor. Cu ajutorul lor, gigantul pădurilor din România poate săpa cu ușurință chiar și în pământul înghețat. Nu recomandăm să te lași lovit de ele.
Dacă viteza și puterea ursului nu v-au convins că acest animal are toate calitățile, ați fi surprinși să știți că marii blănoși sunt și foarte agili. Se poate cățăra fără nicio problemă în copaci și a fost observat rostogolindu-se în pante. Ba chiar mai mult, este și rezistent la efort. Într-o singură zi poate parcurge 150 de kilometri. Cum poate un singur animal să aibă atâtea calități?
Spre surprinderea multora, ursul brun nu este un animal fioros. El atacă doar dacă se simte amenințat sau dacă este rănit. Totuși în ultimii ani au existat tot mai multe incidente în care ei au atacat oamenii din diferite motive.
Blana ursului este foarte deasă, ea având două rânduri de peri. Culoarea ei variază în funcție de anotimp și de vârstă. Ea poate fi cafenie-curat, cafenie-gălbuie, cafenie-roșcată sau chiar neagră. Puii și urșii tineri au un guler alb și îngust în jurul gâtului, asemănător cu cel al ursului negru din Himalaya. Nu doar că sunt foarte puternici dar sunt și eleganți.
Superputerile ursului nu se opresc doar la abilitățile fizice. Și simțurile sale sunt deosebit de fine. Cercetătorii au estimat că nasul ursului este de 2.000 de ori mai fin decât cel al omului. Asta îl face să simtă mirosul unui animal chiar și după 14 ore de la trecerea printr-o anumită zonă. De asemenea, el are abilitatea de a auzi sunete de la 300 de metri distanță.
Dieta ursului este omnivoră, ca cea a oamenilor. Este cunoscut faptul că gigantul pădurilor din România este un adevărat pofticios. În sălbăticie se hrănește cu ghinde, castane și fructe de pădure dar și cu insecte, melci, pești și păsări. Precum noi oamenii, și el adoră dulciurile. Ursul brun este un cunoscut fan al mierii.
După cum am menționat anterior, situația urșilor din ultimii ani este cu adevărat neobișnuită. Ei și-au pierdut complet teama de oameni. Doar în 2021 au fost înregistrate peste 2000 de apeluri la 112 provocate de prezența urșilor în gospodării. Acum patru ani fuseseră înregistrate de 8 ori mai puține.
În cele mai multe cazuri, autoritățile sunt neputincioase în fața urșilor. Este greu de alungat un astfel de animal masiv. În luna iulie, în Săcele, județul Brașov, a fost un caz în care un urs a dat năvală în livada unui om și i-a golit cireșul. Mai apoi, el a plecat liniștit în treaba sa fără să fie deranjat de forțele de ordine.
Astfel, ei au ajuns un pericol pentru populația României. Nu doar oamenii ajung să fie atacați, dar și livezile și animalele oamenilor au de suferit.
Există multe motive pentru situația în care ne aflăm acum. De exemplu, în anii 2000 oamenii dădeau năvală la Racadau, Brașov, pentru a hrănii urșii sălbatici. De-a lungul timpului ei au învățat că oamenii sunt inofensivi și au îndrăznit să părăsească tot mai des pădurile.
Chiar dacă și oamenii au de suferit, adevăratele victime ale acestei situații sunt urșii. Unii consideră că hrănirea animalelor sălbatice de către oameni este principala cauză. Ele au ajuns să nu mai știe să vâneze și sunt nevoite să vină unde hrana este sigură.
În ultimele două decenii s-au luat fel și fel de măsuri pentru combaterea acestui fenomen. Niciuna nu s-a dovedit a fi eficientă. Tot ce putem face în prezent este să sperăm că se va găsi o soluție care să nu implice uciderea unui număr mare de urși deoarece ei sunt un simbol al pădurilor noastre.
Sursă foto: pixabay.com
Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Leopardul arab, cea mai mică specie de leopard