Ce au câinii în comun cu bebelușii? Ultimele studii aduc răspunsul
Câinii sunt într-adevăr cei mai buni prieteni ai omului! Puii au un atașament special față de vocea proprietarului, care le generează o activitate cerebrală similară cu cea a unui nou-născut reacționând la vocea mamei.
Și-au câștigat reputația de „cei mai buni prieteni ai omului” pe bună dreptate. Acum, un nou studiu vine să confirme legătura specială a câinilor cu stăpânii lor.
Studiul cercetătorilor maghiari
Cercetătorii din Ungaria au descoperit că atașamentul câinilor față de vocea stăpânilor generează răspunsuri similare celor de recompensă la pui.
Surprinzător, această activitate cerebrală este similară cu cea a unui nou-născut care-și ascultă mama. Rezultă că relațiile proprietar-câine și copil-mamă sunt mult mai asemănătoare decât se credea anterior.
Echipa de cercetare de la Universitatea Eotvos Lorand a combinat datele comportamentale și cerebrale a 16 câini din 7 rase. Este vorba despre 6 golden retrieveri, 5 borderi collie, un Chinese crested, un labradoodle, un terrier Cairn, un vizsla maghiar și un ciobănesc german.
Comportamentul atașamentului câinilor față de stăpânii lor a fost evaluat prin Testul Situației Ciudate (SST). Câinele a fost plasat într-o cameră fie cu un străin, fie cu stăpânul lui, înainte de a fi evaluat comportamentul.
Activitatea cerebrală a câinilor a fost măsurată cu ajutorul computerului tomograf în timp ce câinii ascultau laudele sau cuvintele neutre ale stăpânilor sau persoanelor familiare.
Rezultatele studiului
Rezultatele scanărilor cerebrale au arătat că centrul de recompensă din creierul câinilor era mai sensibil la vocea proprietarului decât la vocea unei alte persoane familiare.
Mai mult, câinii care erau mai atașați de stăpânii lor, au arătat un răspuns mai puternic la vocea proprietarului în scanările creierului. Totuși, acest lucru sugerează că animalele pot recunoaște vocea proprietarului și că vocea lui oferă câinilor mai multă satisfacție.
Cercetătorii au afirmat că funcția de bază a atașamentului este de a menține ființa dependentă (bebeluș, cățel) în preajma îngrijitorului (mamă, stăpân).
Rezultatele au arătat că, la câini, la fel ca la sugari, nu numai interacțiunile pozitive cu îngrijitorul aduc satisfacție. Chiar și ascultarea vocii lor neutre are un efect similar.