Situația cabinetelor medicale școlare din Timiș. Cum se pot testa elevii
Astăzi, 6 octombrie, inspectorul școlar general al județului Timiș, Marin Popescu, a susținut o conferință de presă. Acesta a prezentat situația epidemiologică și a discutat și despre situația cabinetelor medicale școlare.
La nivelul județului Timiș în acest moment un număr de 880 de elevi sunt infectați, iar în ceea ce privește personalul un număr de 318 persoane sunt depistate pozitiv. Din cauza acestor infectări mai multe clase au fost nevoite să treacă în online și anume 649. Asta înseamnă că 13.686 de elevi învață online. La aceștia se mai adaugă și cei 385 scutiți medical din alte motive decât infectarea cu Covid-19. În total, în Timiș 14.071 de elevi învață în sistem online.
Elevii care se află în carantină au posibilitatea, conform ordinului comun de ministru, să se întoarcă la școală în format fizic în a opta zi. Asta cu condiția de a prezenta un test negativ. Zilele trecute ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a vorbit despre teste și despre cum se face testarea în rândul elevilor. Testele non-invazive pe bază de salivă nu sunt plătite de către părinți, ci sunt asigurate de unitățile de învățământ. Acolo unde există cabinete medicale școlare există și teste, conform ministrului. Acolo unde nu sunt cabinete unitatea de învățământ poate face o solicitare către Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Situația cabinetelor medicale școlare din județul Timiș
ȘTIRI PENTRU COPII a participat la conferința de presă a Inspectoratului Școlar Județean Timiș și am vrut să aflăm cum arată situația cabinetelor medicale. Din totalul de 598 de unități de învățământ în Timiș există cabinete medicale școlare în 119 dintre ele. Acolo unde nu există cabinete medicale testarea ar trebui să fie făcută de către Direcția de Sănătate Publică, în urma unei solicitări din partea unității de învățământ.
Pentru a veni în ajutorul unităților de învățământ, dar și a DSP-ului, Inspectoratul Școlar Județean Timiș a creat echipe mobile de medici care să se deplaseze pentru a efectua testările. De asemenea, există zone unde autoritățile locale au încheiat contracte cu medicii de familie.
„În afară de echipele noastre mobile să știți că autoritățile publice locale, mai ales în zona rurală, au încheiat contracte cu medicii de familie. În plus sunt unități de învățământ din zona rurală care au la îndemână și colaborează foarte bine cu medicul de familie din localitate. Dar evident numărul lor este mic. Noi avem această rezervă a echipelor mobile de a pune la dispoziție și de a fi sprijin pentru unitățile de învățământ care chiar nu pot să realizeze această testare.
Eu am avut o discuție cu DSP-ul și am spus că știu că nu au medici. Dacă nu au medici să realizeze triajul epidemiologic la numărul de infectați din județ cu siguranță vă dați seama că nu au medici să-i trimită să facă o testare. Fiindcă durează. Deplasarea, timpul de-acolo și așa mai departe. De aceea am și creat aceste echipe mobile. Pentru a veni și în sprijinul DSP-ului. Chiar dacă solicitarea ajunge la DSP, să o transmită către noi cumva. Ca noi să-i sprijinim cât putem”, a explicat Marin Popescu în cadrul conferinței.