Liceenii descoperă „Cărțile vechi din Moldova și poveștile lor”
Muzeul Național al Bucovinei invită liceenii să descopere „Cărțile vechi din Moldova și poveștile lor”. Proiectul își propune să facă cunoscute poveștile fascinante ale istoriei apariției cărților vechi românești.
„Cărțile vechi din Moldova și poveștile lor” este un proiect educațional ce se va desfășura la Muzeul de Istorie Suceava. Activitățile au loc până-n noiembrie și se adresează elevilor din clasele IX – XII. „Prin valorificarea patrimoniului cultural pe care îl deține, în special promovarea fondului de carte veche, mai puțin cunoscut publicului, Muzeul Național al Bucovinei își propune să vină în completarea cunoștințelor dobândite la clasă cu noțiuni de istorie și evoluție a cărții vechi românești și a scrierii și, nu în ultimul rând, să ofere tinerilor o altfel de oră de istorie, față în față cu obiectul de patrimoniu”, transmit organizatorii.
Cea care le va fi gazdă liceenilor este Ana Maria Ifrimescu, muzeograf coordonator al proiectul. Ea le va oferi tinerilor informații, va răspunde la întrebări. La finalul activităților participanții vor ști care au fost primele forme de scriere și unde au fost primele ateliere de scriere. Vor cunoaște înțelesul cuvintelor caligraf, caligrafie, pană de scris, incunabul, manuscris, facsimil, frontispiciu, inițiale ornamentale. De asemenea, vor ști să integre corect în spațiu și timp activitatea caligrafilor și vor înțelege importanța manuscriselor pentru literatura și istoria românilor.
În condițiile în care situația medicală nu va permite organizarea proiectului educațional față în față cu elevii, la muzeu, ora de muzeu se va putea organiza și în format on-line. Pentru detalii și înscrieri puteți suna la numărul de telefon 0230.216.439, interior 116.
Dicționar
Incunabul: exemplar dintr-o carte tipărită în primii ani ai introducerii tiparului; carte foarte veche (și prețioasă);
Facsimil: reproducere exactă a unui text, a unei semnături, a unui desen sau a unei picturi cu ajutorul fotografiei, al fototipiei, prin copiere manuală etc.;
Frontispiciu: prima pagină a unei cărți, care, pe lângă titlu, poartă adesea numele autorului, gravuri simbolizând cuprinsul lucrării etc.