Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Blobfish, cel mai urât animal
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că alte animale pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre blobfish, cel mai urât animal. Haideți să aflăm de ce are această ființă un aspect atât de neobișnuit.
Animalul de astăzi a câștigat ani la rând premiul de „cel mai urât animal”. Blobfish-ul este un pește deosebit care trăiește în apele de lângă Australia și Noua Zeelandă. El iese în evidență în special prin aspectul său complet bizar.
Nu vă gândiți, însă, că blobfish-ul arată așa tot timpul. El trăiește la adâncimi mari unde presiunea apei îi oferă o cu totul altă formă. Blobfish-ul este adaptat acelui mediu. Din această cauză, atunci când este scos din apă, el are aspectul său ciudat.
Este un mic jeleu rozaliu
Blobfish-ul are o culoare rozalie și poate ajunge până la o lungime de 30 de centimetri. El are puțini mușchi iar oasele sale sunt foarte moi. Ce îl scoate în evidență față de alți pești este lipsa unui organ special umplut cu aer care să-l ajute să plutească. Asta nu înseamnă că el se scufundă constant. Consistența lui de jeleu are o densitate mai mică decât cea a apei, fapt ce îi permite să plutească deasupra fundului oceanului.
În general, blobfish-ul trăiește la o adâncime de 600 – 1200 de metri. El se hrănește cu crustacei. Fiind permanent atât de adânc, el este întâlnit foarte rar de oameni. Ba chiar mai mult, cele mai multe exemplare își pierd viața dacă ajung la suprafața apei. Din această cauză, cercetătorii nu au foarte multe poze cu ei în mediul lor natural.
Cel mai bine prezervat exemplar a fost descoperit în anul 2003. El se află acum la Muzeul Australian. El a fost denumit Mr. Blobby de cercetători, de unde și denumirea sa oficială. În anul 2013 a câștigat pentru prima oară premiul de cel mai urât animal din lume.
Este capturat adesea accidental de către pescari
Este foarte greu de estimat câte exemplare există în lume. Acest lucru se datorează și faptului că blobfish-ul nu este important din punct de vedere economic. Nimeni nu finanțează cercetări asupra acestei ființe deoarece este greu de găsit și deoarece nimeni nu îl mănâncă. De asemenea, aspectul său ciudat nu îi motivează pe oameni să-i caute și să-i fotografieze spre deosebire de un lup sau un urs sălbatic.
Totuși, oamenii de știință consideră că populația de blobfish este în scădere. Principala cauză este pescuitul. Pescarii folosesc plase speciale pe care le aruncă la adâncimi mari în speranța că vor prinde delicatese. Din păcate, de cele mai multe ori, blobfish-ii ajung să fie prinși și ei în acestea. Din fericire pentru ei, guvernul australian a închis câteva dintre habitatele sale naturale pentru a conserva specia.