POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: mititeii
Bunicii povestesc cum sărbătoreau 1 Mai înainte de 1990 când micii deveneau vedetele sezonului. Și în zilele noastre micul este asociat zilei de 1 Mai, dar se consumă pe tot parcursul anului. Statisticile din anii recenți spun că românii consumă cu această ocazie peste 20.000 de tone de mici.
De 1 Mai înainte de 1990 românii se adunau să defileze iar micii deveneau vedetele sezonului. Acest produs cu tradiție în cultura românească a apărut la începutul secolului trecut, iar rețeta originală a fost revendicată de mai mulți bucătari.
Cine a inventat micii?
„Ca în orice reţetă culinară se pune problema paternităţii reţetei. Cine a inventat-o? Sunt micii româneşti sau nu sunt micii româneşti. Ei bine, micii sunt şi româneşti. La fel ca multe alte rețete, micii au o origine undeva, în Orient, dar noi i-am adaptat. I-am pervertit pe gustul nostru. Le-am pus carne de porc, spre deosebire de strămoşii lor orientali. Le-am pus mult mai mult usturoi decât alţii, le-am pus bicarbonat de sodiu, care este, iarăşi, specific românesc”, a declarat Cosmin Dragomir, istoric culinar GastroArt.ro.
„Mititeii se pare că au apărut în Balcani, cu influenţe clar otomane și greceşti. Sunt întâlniţi la noi, sunt întâlniţi în fostul spaţiu iugoslav, în Bulgaria, în Grecia, în diferite forme. I-am adaptat şi noi şi au devenit o mâncare tradiţională. Este cel mai vechi street-food românesc. În toate spaţiile balcanice există tot felul de mituri urbane. În cazul nostru se spune că au apărut la hanul lui Iordache, faimos pentru cârnaţii pe care îi prepara pe grătar”, a mai declarat Cosmin Dragomir.
Mituri despre mici
Circulă o poveste potrivit căreia mititeii au fost inventati dintr-o nevoie, într-un restaurant din București. Potrivit acestei variante, bucătarul localului a rămas fără mațe de oaie pentru cârnati, așa că și-a folosit imaginația și a amestecat carnea pentru cârnați cu condimente și a pus-o pe grătar, modelând niște cârnați mai mici, din care au rezultat micii de azi.
O alta sursă scrie despre micii de la Carul cu Bere, local vestit în acea vreme. Bucătarul de la acea vreme vorbea despre originea sârbească a acestui preparat. Într-o scrisoare datată 16 iunie 1920, proprietarul descrie rețeta acestui preparat: „Mititeii sunt un produs culinar din carne de vită, în stare finită de 7 până la 8 centimetri și o grosime de 3 centimetri. Ei se servesc ori ca o gustare între mese la o halbă de bere, ori ca fel de mâncare de sine stătătoare.”
La fel de populari în perioada interbelică erau și mititeii lui Păstorel Teodoreanu. În rețeta sa, carnea de vită trebuia să provină de la ceafă, coadă sau pulpă. Iar pe lângă amestecul de condimente, trebuia să conțină și miez de franzelă înmuiat în usturoi.
Rețeta de mici pufoși
Pentru mititei cu o consistență pufoasă, se urmărește metoda de preparare a pastei de carne. Aceasta trebuie să fie bine tocată și frământată, iar carnea trebuie să conțină și grăsime.
Ingrediente:
700 de grame de carne de vită (pulpă);
300 de grame de carne de oaie sau de porc (mai grasă – piept, ceafă);
250-350 de mililitri de supă de oase sau apă foarte rece.
Condimente pentru 1 kilogram de carne:
22 de grame de sare;
o jumătate de linguriță de piper negru proaspăt măcinat;
o lingură rasă de cimbru uscat;
5-6 boabe de ienibahar;
o jumătate de linguriță de boabe de coriandru (cam 30 de bobițe mici);
1 linguriță rasă de semințe de chimen;
2 lingurițe de boia dulce;
5-7 căței de usturoi;
o linguriță rasă de bicarbonat de sodiu;
puțin ulei pentru uns.
Preparare:
Se taie pulpa de vită și pieptul de porc în cubulețe și se curăță feliile de piept de porc (carnea trebuie curățată de șorici și de oase).
Se toacă bine carnea, alături de cățeii de usturoi, prin cea mai fină sită de la mașina de tocat.
Se zdrobesc într-un mojar toate condimentele (mai putin bicarbonatul).
Se frământă carnea tocată foarte bine, timp de 8-10 minute, alături de condimente și de bicarbonatul stins cu lămâie.
Pe măsură ce începi să frămânți, adaugă supa de oase rece (sau apa rece).
Pasta trebuie să fie pufoasă și moale. Nu trebuie să folosești neapărat tot lichidul.
Mută pasta de mici într-un castron curat, acoper-o cu folie de plastic sau aluminiu și las-o la frigider peste noapte.
încinge grillul electric și unge plita cu ulei înainte de a așeza mititeii pe ea. De asemenea, mititeii trebuie bine unși cu ulei pentru a nu se lipi de grătar. Se lasă 5 minute după care se servesc cu muștar.