De ce tinerii de azi nu mai vor să devină părinți. Explicația este alta decât am fi tentați să credem
Schimbarea climatică îngrijorează o mulțime de tineri din întreaga lume, arată un studiu global. Ei suferă de stres şi reacționează la el provocând un fenomen nou pe care psihologii îl numesc eco-anxietate.
Schimbarea climatică este în mintea multor tineri din întreaga lume, arată un studiu global. Ei suferă de stres, care le dictează alegerile zilnice provocând un fenomen nou pe care psihologii îl numesc eco-anxietate.
Statistici îngrijorătoare
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Bath (Marea Britanie) și din cadrul Institutului Stanford pentru Inovație în domeniul Sănătății Globale. El arată că tinerii suferă de o „epuizare psihologică profundă” din cauza schimbărilor climatice și lipsa de reacție a guvernelor pentru a le oferi alternative la această criză.
75% din tinerii din 10 ţări din lume cred că „viitorul este îngrijorător” şi că „umanitatea e pierdută”. Ei dau vina pe guverne pentru lipsa de măsuri adecvate.
10.000 de tineri cu vârste între 16 şi 25 de ani se tem de ce va aduce viitorul, conform unui studiu citat de euronews.com. Şi nu doar că se tem, dar sunt anxioşi şi cred că au mai puţine oportunităţi în viaţă.
58% din tinerii chestionaţi spun că se simt trădaţi de guvernele lor, în timp ce 65% spun că politicienii nu fac destul pentru a evita dezastele ecologice.
Apoi, 59% spun că sunt „foarte” sau „extrem” de îngrijoraţi privind schimbarea climatică. Ei susțin că simt furie, frică, ruşine şi teama că „umanitatea e pierdută”.
Cum afectează anxietatea climatică natalitatea
Schimbarea climatică nu afectează doar natura, ci şi viaţa oamenilor. Asta cred tinerii, care se simt foarte stresaţi zilnic. Anxietatea climatică reprezintă o nouă problemă pentru tinerii din toată lumea. Ei nu mai vor să aibe copii pentru că „viitorul este îngrijorător”. Studiul global arată că 4 din 10 tineri invocă această cauză când declară că nu își doresc copii..
Cercetarea a fost desfăşurată de către Universitatea Bath din Marea Britanie, în colaborare cu alte cinci universităţi din lume cu tineri din Finlanda, Marea Britanie, Portugalia, Franţa, Brazilia, Australia, SUA, India, Nigeria şi Filipine.