Avertisment înaintea noului val Covid-19. Șase sfaturi pe care toți părinții trebuie să le cunoască pentru a ușura provocările legate de izolare
După cum bine știți numărul de infectări crește pe zi ce trece. Asta înseamnă că în curând s-ar putea să trecem din nou în izolare, iar pe unii părinți acest lucru îi sperie. ȘTIRI PENTRU COPII prezintă câteva sfaturi pe care toți părinții trebuie să le cunoască pentru ca provocările din perioada de izolare să treacă mai ușor.
Renee Chachia, un psiholog de renume din Melbourne, dar și mamă, spune că această izolare este un lucru cu care milioane de australieni se confruntă deja de mult timp. Foarte mulți părinți i-au cerut sfaturi despre cum să facă față cât mai bine acestei perioade. Psihologul a răspuns acestor cereri formulând șase sfaturi de care părinții să țină cont.
În primul rând Renee Chachia îi sfătuiește pe părinți să se întoarcă către emoțiile lor. Ea i-a explicat colegului ei, tot psiholog, Chris Cheers, că este important să „te întorci” către orice emoție pe care ai putea să o simți. „Este nevoie de un sat pentru a crește un copil”, a spus ea, conform dailymail.co.uk. Practic, în perioada de izolare se poate ca părinții să se simtă separați de acel sat. Psihologul a explicat că de multe ori orice fel de „rezistență” la emoțiile noastre poate provoca o luptă. Ea recomandă ca părinții să se întoarcă la aceste emoții să se le accepte ca fiind normale pentru această provocare.
Alte sfaturi importante
Un al sfat important pe care psihologul l-a dat a fost legat de concentrarea pe ceea ce pot părinții face, și nu pe ceea ce nu pot. „Ca răspuns la amenințare și incertitudine sistemul tău nervos intră în propria sa stare de urgență. Se pregătește să lupte, să fugă sau să înghețe. Acesta este motivul pentru care vă simțiți „înfierbântat”, vă pierdeți ușor răbdarea sau escaladați interacțiunile părinte – copil. Deși toate lucrurile stresante nu pot fi controlate, Renee le recomandă părinților să renunțe să se uite la știri. Absorbția de știri negative nu este utilă și îi împiedică să se simtă calmi sau relaxați.
Sunt momente în care simți că nu mai poți, iar părinții știu despre ce vorbim. Renee îi sfătuiește ca în astfel de momente stresante să ia un loc și să respire adânc, să-și pună mâna pe inimă și să respire lent și profund de cinci ori. De asemenea, este o idee bună ca ei să-și amintească că acest sentiment va trece, așa cum trec toate.
Psihologul este total de acord cu cei care spun că cel mai bun lucru pe care-l poți face este să nu bagi pe nimeni în seamă când vine vorba de cum să fii părinte. „Singurul părinte care ar trebui să fii este cel de care are nevoie copilul tău. Și nimeni nu este atât de expert în acest sens în afară de tine”, explică psihologul.
Fii propriul tău prieten
Părinții se mai lovesc și de situații în care se gândesc la „dacă aș fi fost un părinte mai bun”. Renee îi sfătuiește să se oprească imediat și să recunoască că este normal să se lupte și să pună la îndoială orice gând autocritic. „Imaginează-ți ce i-ai spune unui prieten care trece prin asta și spune-ți ție însuți în schimb. În calitate de părinte suntem în mod natural atât de sensibili la sprijinirea celorlalți. Cum ar fi să îți arăți acest sprijin ție însuți?”, mai spune psihologul.
Nu în ultimul rând, Renee le recomandă părinților să acorde atenție îngrijirii de sine. Deși pare să nu aibă timp, psihologul spune că este extrem de important să-și facă timp pentru astfel de momente. „În momentele de stres părinții se concentrează pe nevoile copiilor lor. Nevoile tale sunt nevoile lor”, spune psihologul.