POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Brownie
Rămânem și săptămâna aceasta în America pentru a vă determina să descoperiți și ceva dulce. Când vorbim de bunătățile care au ajuns în România pe filieră americană, trebuie să amintim cel mai cunoscut dulce născut în „țara tuturor posibilităților”: prăjitura Brownie.
Brownie, unul dintre dulciurile favorite în America, și-a primit numele de la culoarea maro închis a fursecului (brown în engleză înseamnă maro). Există numeroase legende legate de originea Brownie. Unele documente arată că Fanny Farmer și-a adaptat în 1905 rețeta de prăjitura de ciocolată la un fel de fursec copt într-o tavă dreptunghiulară.
Trebuie să știți că, deși este o prăjitură în toată regula, Brownie este clasificat ca un fursec mai degrabă decât o prăjitura. Știți de ce? Pentru că nu este mâncat cu furculița, ci cu mâna!
O altă poveste spune că un bucătar care nu a avut suficientă făină a adăugat ciocolată topită peste biscuiți. Mitul favorit, citat în mai multe cărti de bucate, spune că o gospodină din Bangor, Maine, America, a încercat să facă o prăjitură cu ciocolată, dar a uitat să adauge praf de copt. Însă, deși tortul ei nu au crescut corespunzător, ea l-a tăiat în dreptunghiuri și l-a servit.
Rețetă: American brownie
Ingrediente: 200 g cacao, 400 g zahăr tos, 1 pliculeț praf de copt, 150 g făină (compoziția uscată); 500 g ciocolată cu peste 75% conținut de cacao, 800 ml smântână pentru gătit, 5 ouă ( compoziția umedă).
Preparare: ingredientele uscate se amestecă într-un recipient. Separat, în smântână se pune la topit ciocolata. E important ca această compoziție să nu atingă temperatura de fierbere. Apoi se încorporează treptat compoziția uscată și, pe rând, ouăle. Brownie se coace 20 de minute în cuptorul preîncălzit la 170 grade.