Știați? Dinozaurilor le plăcea frigul. Au trăit și la Cercul Polar
Cercetătorii au ajuns la concluzia că dinozaurilor le plăcea și frigul. După multe săpături arheologice și studii s-a dovedit că mai multe specii de dinozauri au trăit și la Cercul Polar, loc unde s-au adaptat temperaturilor.
Că au existat dinozauri, multe specii de dinozauri, știm. Însă cine s-ar fi gândit că aceștia au trăit chiar și în Alaska, unde e frig? Ei bine, se pare că s-au adaptat. Un nou studiu arată asta. Cercetătorii au descoperit oase de pui de dinozaur pe versantul nordic din Alaska. Directorul Muzeului Nordului din cadrul Universității din Alaska, Pat Druckenmiller, și colegii de la Universitatea Fairbanks din Alaska și de la Universitatea de Stat din Florida au făcut descoperirea de-a lungul râului Colville.
„Oase și dinți mici de bebeluș, nu de adulți și tineri, ci de animale foarte, foarte tinere care au murit fie în ou, fie imediat după ce au eclozat”, spune Pat Druckenmiller, conform alaskapublic.org. Oasele descoperite provin de la specii diferite. De la animale mici, asemănătoare păsărilor, dar și de la cele gigantice, cum ar fi Tyrannosaurus. Druckenmiller a mai spus că descoperirea oaselor de pui de dinozaur atât de departe în nord indică o ședere pe tot parcursul anului a dinozaurilor.
Explicații din partea specialiștilor
Pentru unele specii perioada de incubație a durat poate și mai mult de cinci – șase luni. Asta înseamnă că un dinozaur care a depus ouăle primăvara le-a eclozat la sfârșitul verii. Din studiu reiese că dacă dinozaurii migrau, ar fi avut foarte puțin timp să se deplaseze la latitudini mai joase cu nou – născuții. Iar asta sugerează că animalele nu au migrat. „Credem că este mai probabil ca ei să fi reușit și să se adapteze de fapt să trăiască în condițiile arctice, pe tot parcursul anului”, spune Druckenmiller.
Având în vedere că locul în care au fost găsite oasele era mai aproape de Polul Nord acum 70 de milioane de ani, Druckenmiller a spus că, chiar dacă în acea epocă climatul era mai cald, dinozaurii tot au îndurat condiții destul de extreme.
„Da, era frig. Da, au fost condiții de îngheț și probabil zăpadă. Dar la 80 – 85 de grade nord trebuie să te confrunți cu trei – patru luni de întuneric iarna. Acesta este genul de lume în care, în general, nu ne imaginam că trăiau dinozaurii”, mai spune cercetătorul.
Studiul se alătura altora care susțin că dinozaurii ar fi avut sânge cald. „Dacă trăiai acolo sus pe tot parcursul anului, era aproape sigur că trebuia să-ți produci propria căldură corporală și probabil să menții o temperatură internă ridicată a corpului, ceea ce înseamnă, pe scurt, sânge cald”, spune Druckenmille. Întregul studiu, în limba engleză, este disponibil aici.