POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Pizza
Știați că pizza a cucerit America înainte de a deveni populară în țara ei de origine, Italia? Cum a fost inventată pizza veți afla astăzi, aici.
Pizza are o istorie lungă. Aluaturi cu topping erau consumate de egipteni, romani și greci în epoca antică. Grecii mâncau o variantă cu ierburi aromatice și ulei, asemănătoare Focacciei de azi.
Cum a fost inventată pizza
Dar locul de naștere al pizzei moderne se găsește în Campania, Italia, în orașul Napoli. Înființat în anul 600 î.e.n., ca așezare greacă, Napoli a ajuns un oraș maritim înfloritor în anii 1700-1800.
Era un regat independent, renumit pentru numărul mare de muncitori săraci (lazzaroni). Acești napoletani aveau nevoie de mâncare ieftină, care se putea mânca repede.
Pizza, aluatul cu diferite toppinguri, mâncată la orice masă și vândută de vânzători ambulanți, a apărut ca urmare a acestei necesități. Aceste pizze de început erau garnisite cu cel mai iubite ingrediente din prezent, pecum roșiile, brânza, uleiul, anșoa și usturoiul.
Cine a făcut pizza faimoasă
În 1861 a avut loc unificarea Italiei. În 1889 regele Umberto I și regina Margareta călătoreau prin Italia și se plictisiseră de meniul lor. Ajunși în Napoli, monarhii au cerut o varietate de pizze de la pizzeria Brandi. Aceasta era succesoarea pizzeriei Da Pietro, înființată în 1760.
Pizza preferată a reginei a fost pizza mozzarella, un aluat acoperit cu brânză albă, moale, roșii și busuioc. Povestea spune că, începând de atunci, această pizză poartă numele Margherita, după regină.
Așa a început faima pizzei în lume. Dar în Italia pizza a rămas puțin cunoscută în afara graniței orașului Napoli până în anii 1940.
Cum a ajuns pizza în America
Peste ocean, emigranții din Napoli au refăcut pizza lor crocantă în New York, dar și în Boston, Chicago, St. Louis, Trenton, New Haven. Napoletanii veneau pentru locurile de muncă din fabrici, cum au făcut milioane de europeni la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX.
Ei nu încercau să impună o rețetă națională, dar aromele și savoarea pizzei i-au cucerit pe toți.
Una dintre primele pizzerii atestate a fost cea a lui Gennaro Lombardi pe strada Spring în Manhattan în 1905. Înainte, pizza se făcea acasă și se vindea pe stradă.
Lombardi, care funcționează și astăzi în altă locație, are același cuptor original.
După cel de-al doilea Război Mondial popularitatea pizzei a explodat. Ea nu a mai fost văzută ca o mâncare națională, ci una rapidă și plăcută. Au apărut pizzerii diferite, precum cele din California care oferă pizze garnisite cu de toate, de la pui la somon afumat.
După război pizza a juns și în Italia. „La fel ca blugii și rock & roll-ul, restul lumii, inclusiv italienii, au preluat pizza doar pentru că venea de la americani”, a spus John Mariani.
În prezent, lanțurile americane de pizza, ca Domino’s și Pizza Hut, au afaceri înfloritoare în peste 60 de țări din lume.
Pizza Margherita – Rețeta
Ingrediente
Aluat:
500 g făina
325 ml apă călduță
7 g drojdie uscată sau 25 g proaspătă
1 linguriță sare
o mână de griș (pentru blatul de lucru)
Sos de roșii:
1 conservă de 400 g roșii cuburi
2 linguri de ulei de măsline
1 cățel de usturoi
sare, piper
3-5 frunze de busuioc proaspăt
Topping:
500 g mozzarella
100 g parmezan ras fin (opțional)
1 lingură de ulei de măsline (pentru stropit deasupra)
Preparare:
Aluatul
Se măsoară 325 ml apă călduță într-un castron. Se pune în ea drojdia uscată (sau cea proaspătă), se amestecă bine cu lingurița. Într-un castron încăpător se pun cele 500 g de făina și lingurița de sare si se amestecă bine. Se toarnă apa cu drojdia peste ele și se amestecă până se obține un aluat.
Se presară blatul de lucru cu puțină făină (maxim o lingură) și se răstoarnă aluatul pe el. Se curăță bine mâinile de aluat și se începe frământarea. După aceea, se împarte în 4 bucăți a câte 212 g fiecare.
Se alege o tavă încăpătoare și se presară griș pe fundul ei. Se așează cele 4 bile la distanță mare unele de altele pentru că vor crește. Se acoperă tava cu un șervet de bucătărie și se lasă 2 ore la dospit.
Apoi blatul de pizza se întinde cu mâna (nu cu sucitorul) și se transferă pe lopata cuptorului sau pe tava metalică în care va fi copt (se poate pune și hârtie de copt).
Sosul de roșii
După instructiunile lui Jamie Oliver, se poate toca cățelul de usturoi și se pun 2 linguri de ulei într-o crăticioară. Se pune cratița pe foc mediu și se așteaptă câteva minute ca usturoiul să sfârâie și să se îngălbeneasca ușor. Se toacă rapid 3 frunze de busuioc și se aruncă în oală. Imediat se stinge totul cu roșiile din conservă. Se asezonează cu sare grunjoasă și piper negru.
Asamblare pizza
Se împarte passata sau sosul de roșii pe fiecare pizza. Se taie mozzarella în felii și se așează pe fiecare pizza. Apoi se stropesc pizzele cu câteva picături de ulei de măsline.
Se pune pizza în cuptorul fierbinte (250 de grade) pentru 7-8 minute. Se scoate, se decorează cu busuioc și se servește.