Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Furnicarul gigant, spaima furnicilor din America
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre furnicarul gigant, spaima furnicilor din America. Aflați în continuare mai multe despre animalul care mănâncă 35.000 de furnici pe zi.
Furnicarul gigant, sau ursul furnicar cum mai este numit de unii, este cel mai mare membru al familiei furnicarilor. El poate fi găsit pe pajiștile din Venezuela unde este relativ comun. Pe vremuri, acest furnicar putea fi găsit pe câmpiile din toată America Centrală. De asemenea, el mai trăiește și în bazinul Amazonului, între Paraguay și Argentina.
Blana sa are o culoare gri, cu o dungă neagră și una albă pe fiecare umăr. Impresionantul mâncător de furnici poate ajunge la o lungime de până la 1,8 metri cu tot cu coada sa stufoasă. Greutatea maximă pe care un furnicar gigant o poate avea este de 40 de kilograme.
Furnicarii nu distrug mușuroaiele de furnici
Ce este foarte interesant la aceste animale este faptul că nu au dinți. Limbile lor lungi și subțiri au o lungime de 60 de centimetri și sunt suficient de eficiente pentru a prinde 35.000 de furnici și termite pe zi. Pentru a atinge acest număr impresionant, furnicarul se folosește de ghearele sale extrem de ascuțite pentru a se infiltra în interiorul mușuroaielor.
Odată pătruns în interior, acesta se folosește de limba sa lungă și lipicioasă pentru a se hrăni. Se crede că furnicarul poate să scoată limba din gură de 150 de ori pe minut. Bineînțeles, furnicile și termitele încearcă să se apere ciupind limba acestuia. Din această cauză, procesul de hrănire a furnicarului nu este unul care durează foarte mult. Furnicarii nu distrug niciodată complet mușuroaiele pentru a se putea reîntoarce la ele.
Animale diurne, adaptate de oameni la noapte
Spaima furnicilor din America este un animal diurn, adică este activ în timpul zilei. Totuși, în zonele locuite de oameni, el s-a adaptat la un stil de viață de noapte. De obicei, ei duc o viață solitară, adică singuratică. Femelele au un singur pui pe an. Uneori, acești pui au fost văzuți stând pe spatele mamelor. Aceștia se maturizează la vârsta de 2 ani, perioadă când devin independenți și o părăsesc pe mamă.
Furnicarii giganți nu sunt animale agresive. Totuși, dacă trebuie, nu se vor da înapoi dintr-o luptă dacă asta le asigură supraviețuirea. Un furnicar încolțit se va ridica pe picioarele din spate, folosindu-se de coadă pentru a-și ține echilibrul, și va încerca să te lovească cu ghearele sale. Această strategie este foarte eficientă. Nici măcar jaguarii și pumele nu încearcă să atace furnicarii adulți. Doar puii de furnicar reprezintă ținte ale felinelor.
Dispăruți în câteva țări din America Centrală
Din păcate, furnicarii giganți sunt în pericol de dispariției în America Centrală. Ei sunt considerați deja dispăruți în Guatemala, El Salvador și Uruguay. Principalul pericol este pierderea habitatului natural, adică a câmpiilor, din cauza incendiilor. Fermierii de trestie de zahăr obișnuiesc să dea foc câmpurilor înainte de recoltă.
Un alt pericol la care este supusă spaima furnicilor din America este braconajul. Oamenii îi vânează pentru carne dar și deoarece unii îi consideră specii dăunătoare. În Brazilia, mulți furnicari giganți sunt călcați de mașini. În habitatul lor natural a fost construită o rețea de șosele.
Există însă și vești bune. Iberá Project, un proiect de conservare din Argentina, a salvat deja sute de furnicari giganți orfani și i-a reintrodus în sălbăticie. De asemenea, arderea câmpurilor de trestie de zahăr a devenit ilegală în unele zone din Brazilia. Chiar și habitatul lor din zonele unde este construită rețeaua de șosele este analizat de specialiști. Cu datele obținute, aceștia speră că vor înțelege care zone sunt mai populate pentru a putea fi protejate.
Curiozități despre furnicarul gigant
Deși nu par, furnicarii giganți aleagă destul de rapid. Ei pot atinge viteze de până la 48 de kilometri la oră, adică aproape viteza maximă legală cu care ai voie să circuli cu mașina în localități.
Furnicarii giganți au cea mai mică temperatură a corpului dintre toate mamiferele. Temperatura lor medie este de 32 de grade Celsius.
Limbile furnicarilor giganți sunt acoperite de țepi. Aceștia ajută furnicarul să manevreze cu ușurință limba sa prin coridoarele mușuroaielor.