Uneori este destul de greu să-ți dai seama de ce plânge un copil. Nu știi ce îl doare, iar el, dacă este mic, nu-ți poate spune. Părinții știu foarte bine despre ce vorbim. De asemenea, mai sunt și evenimente neplăcute care apar, cum ar fi atunci când copilul se îneacă. Este foarte important să știi ce să faci în acele momente. Dar ce faci dacă te confrunți cu o situație de genul acesta și nu știi cum să procedezi? Ei bine, suni la ALOPEDI (0364-917). Medicii de acolo îți vor spune ce ai de făcut. Pentru că exact acesta este rolul serviciului.
„Rolul ALOPEDI este acela de a îndruma părinții copilului bolnav să acceseze sistemul de sănătate în mod eficient, adresându-se serviciului medical potrivit atunci când acest lucru este necesar. În majoritatea situațiilor, copiii pot fi îngrijiți la domiciliu de către părinți, urmând sfaturile medicilor. Aceștia adresează o serie de întrebări cu ajutorul cărora stabilesc gravitatea stării copilului, în funcție de care se recomandă evaluarea medicală față în față sau tratarea copilului acasă”, se arată într-un comunicat de presă.
Recunoaștere OMS
ALOPEDI funcționează de șapte ani și s-a dovedit a fi un serviciu util. Peste 65.000 de copii au fost ajutați, iar apelurile vin din întreaga țară, nu numai din județul Cluj. „Deși acest serviciu de sfat telefonic gratuit a fost gândit inițial pe plan local, proiectul a evoluat treptat, iar adresabilitatea sa a depășit cu mult granițele județului Cluj. În acest moment, ALOPEDI a devenit un serviciu accesat la nivel național, mii de părinți, atât din România cât și din diaspora, apelează în regim non-stop telefonul la capătul căruia răspunde o echipă medicală profesionistă, formată din cca. 40 de medici pediatri cu experiență”, se mai arată în comunicatul de presă.
Organizația Mondială a Sănătății a observat cât de benefic este acest serviciu și vrea să-l implementeze în toată România și chiar și în alte țări. „Având în vedere succesul înregistrat, dar și beneficiile evidente pe care le generează, în special pe perioada pandemiei când interacțiunile umane sunt menținute la un nivel minim, OMS și-a exprimat intenția fermă de colaborare cu reprezentanții domeniului medical din România în vederea instituționalizării și integrării acestui serviciu în sistemul de telemedicină național. Scopul acestui demers este de a replica și extinde proiectul în cât mai multe unități pediatrice, inclusiv de pe teritoriul altor țări”, se arată în comunicatul de presă al Consiliului Județean Cluj.