Primul fast-food, vechi de peste 2000 de ani. Iată cum arată
Arheologii au descoperit un fast-food antic. Se pare că mâncatul pe stradă nu este atât de modern pe cât am crede. Aflați ce alte descoperiri au mai făcut arheologii italieni.
Arheologii au descoperit la Pompei un thermopolium, adică un fel de fast-food antic. Acesta este decorat cu motive colorate, se află într-o condiție foarte bună de conservare și se crede despre el că a fost construit pe vremea Romei Antice.
Aceste thermopolium erau foarte populare în acele vremuri. Arheologii sunt de părere că doar în Pompei au existat aproximativ 80 de astfel de structuri.
Taraba a fost conservată foarte bine
Descoperirea a fost făcută inițial în 2019. Din cauza faptului că blatul era acoperit cu cenușă vulcanică, arheologii au extins lucrările pentru a putea conserva cât mai bine structura descoperită. Fast-food-ul antic este situat într-un cartier foarte frecventat în acele vremuri, la intersecția străzilor Vicolo dei Balconi (Strada Balcoanelor) și Casa delle Nozze d’Argento (Casa Nunții de Argint).
Thermopoliumul era decorat cu diferite ilustrații. Cea mai cunoscută era cea care înfățișa o nereidă, adică o nimfă a apelor, care călărește un căluț de mare. Alte ilustrații identificate mai recent conțin picturi în culorii vi cu diverse animale. Printre animale se numără păsări de casă și în special rațe care pe atunci erau gătite și servite alături de vin sau alte băuturi.
Au fost descoperite rămășițe umane și de animale
Resturile alimentare sunt o altă descoperire făcută de arheologi. Acestea ne-ar putea oferi mai multe informații despre obiceiurile gastronomice din Pompei, din perioada erupției Vezuviului.
În vasele de teracotă au fost descoperite resturi de porc, de capră, pește, melci și un fragment de os de rață. Acestea erau gătite împreună, într-un preparat asemănător cu paella, o celebră mâncare spaniolă. De asemenea, într-un dolium, adică un vas de lut similar cu un butoi, au fost descoperite boabe de fasole zdrobite care erau folosite pentru a modifica culoarea și gustul vinului.
“Pe lângă faptul că reprezintă o altă mărturie a vieţii de zi cu zi din Pompei, posibilităţile de analiză a acestui termopolium sunt excepţionale, pentru că pentru prima dată o zonă de acest tip a fost excavată în totalitate”, a declarat într-un comunicat de presă Massimo Osanna, director general al Parcul Arheologic Pompei.
În apropiere au mai fost descoperite un rezervor o fântână și chiar rămășițe umane. Se crede despre rămășițe că au aparținut unui bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani.
“Taraba pare să fi fost închisă şi abandonată în grabă de proprietarii săi, dar este posibil ca cineva, posibil bărbatul mai în vârstă, să fi rămas şi să fi pierit în timpul primei faze a erupţiei, în urma prăbuşirii mansardei”, a explicat Massimo Osanna într-un interviu acordat agenţiei Ansa.
Pompei este a doua cea mai populară atracție turistică din Italia, după Colosseum din Roma. Doar în 2019, orașul îngropat în lavă a atras aproape patru milioane de turiști. În prezent doar o treime din situl care se întinde pe 44 de hectare a fost dezgropat de arheologi. Cine știe ce alte lucruri vom mai descoperi despre acele timpuri.
Pentru mai multe articole interesante și invitații la evenimente vizitați site-ul ȘTIRI PENTRU COPII.