3 decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Ce lecție putem învăța astăzi ?
În lumea aceasta a fi diferit presupune o dificultate mai mare de adaptare la grup. Persoanele cu dizabilități sunt de cele mai multe ori discriminate. Astăzi, 3 decembrie, este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. ”La mulți ani” de ziua lor, persoanelor cu dizabilități din România și din lume! Ce lecție putem învăța astăzi de la ele?
Ziua de 3 decembrie, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, are ca obiectiv promovarea înțelegerii de către opinia publică, a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestora. În fiecare an, în această zi, încercăm să conștientizăm, prin acțiunile noastre, cu privire la importanța schimbării de atitudine față de aceste persoane prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate.
Cum sărbătorim în România?
În fiecare an, de 15 ani încoace, DGASPC Suceava a organizat în data de 3 decembrie evenimentul ”Deschide Ochii…! Deschide Inima!”-eveniment – manifestare la care au participat, de fiecare dată, sute de copii și persoane adulte cu dizabilități din cadrul centrelor de plasament, din cadrul centrelor de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică, din structura DGASPC-Suceava precum și din cadrul centrelor care aparțin de ONG-uri, dar și din cadrul Spitalului de Psihiatrie Siret.
Evenimentul desfășurat cu sprijinul Iulius Mall, cuprindea un spectacol în care vedetele erau, în principal, persoane cu dizabilități și o expoziție cu produse realizate de beneficiarii serviciilor sociale. Corul ”Speranța” al persoanelor cu dizabilități din centre, dirijor, Lucian Afilipoaiei, a întrunit cele mai multe aprecieri. Alături de ei au fost invitați interpreți de muzică populară consacrați dar și debutanți.
În fiecare an s-a dansat și s-a cântat pentru a-i încuraja pe cei cu dizabilități. ”Dragi suceveni, în acest an, nu putem decât să facem un remember al acestui eveniment de suflet, pentru care, beneficiarii serviciilor noastre, s-au pregătit de fiecare dată de-a lungul unui întreg an, cu speranța că vor fi apreciați și acceptați de către noi toți. Le mulțumim tuturor partenerilor care ne-au fost alături de fiecare dată, oferind cadouri și recunoaștere, persoanelor cu dizabilități, creând împreună magia unei zile cu adevărat specială”, transmit reprezentanții DGASPC Suceava.
Mai multe detalii despre activitățile care se vor desfășura în cadrul centrelor pentru copii și adulți cu dizabilități se pot găsi pe pagina de Facebook:
Persoana cu dizabilitate: acea persoană care are deficienţe fizice, mentale, intelectuale sau senzoriale de durată. Aceste deficienţe care, în interacţiune cu diverse bariere, pot îngrădi participarea deplină şi efectivă a persoanei în societate. Aceștia pot trăi în condiţii de egalitate cu ceilalţi.
DGASPC:Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului