CNE solicită testarea elevilor pentru COVID-19. Tinerii spun că este foarte important ca elevii să fie testați, deoarece aceștia petrec în media 6 ore pe zi în aceeași încăpere alături de colegii lor. Iar acest lucru reprezintă un risc ridicat de infectare. Consiliul Național al Elevilor solicită introducerea elevilor pe lista prioritară de testare pentru COVID-19. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
UPDATE
“În prezent, în școlile ce funcționează pe scenariul verde sau galben. Elevii interacționează atât între ei cât și cu profesorii. Așa că, la fel ca în cazul îmbolnăvirii unui elev, un profesor ce intră în contact cu virusul la rândul lor îl pot răspândi la fel de bine ca orice elev ce ia contact cu altul, sau chiar mai rapid.
În cazul in care cazurile cresc în respectiva unitate de învățământ, aceasta va trece automat pe scenariul roșu, ceea ce va duce la situația problematică cu care CJE Timiș se confruntă și astăzi, mai precis cu inaccesibilitatea unor elevi de a participa la orele online. În Județul Timiș încă există elevi cărora le este încălcat dreptul constituțional la învățământ, lovindu-se de neposibilități financiare, chiar dacă Guvernul a promis cu câteva luni în urmă rezolvarea acestei probleme.
Astfel, inițiativa Consiliului Național al Elevilor este una foarte bună,ce ar preveni cu siguranță în momentul de față situația elevilor ce nu au acces la învățământul online dar, nu este una atât de fezabilă. Astfel încât elevii nu sunt singurii membrii ai societății ce sunt expuși constant la contactarea și răspândirea virusului”, a declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII, președintele Consiliului Județean al Elevilor Timiș, Francesca Feraru.
Ce solicită CNE
Consiliul Național al Elevilor solicită introducerea elevilor pe lista prioritară de testare pentru COVID-19.
“Această măsură este imperioasă în aceste momente. Elevii care sunt prezenți la cursuri petrec, în medie, 6 ore pe zi în aceeași încăpere, alături de colegii lor. Aceștia se află într-un risc ridicat de infectare”, susțin reprezentanții elevilor.
Potrivit datelor furnizate de către Institutul Național de Sănătate Publică, în a cincea săptămână de școală, 12-18 octombrie, au fost înregistrate 1692 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, care reprezintă o creștere cu 155%, în timp ce, raportat la numărul total de cazuri înregistrat de la începutul pandemiei până acum la segmentul de vârstă aferent elevilor și preșcolarilor (11.765), cazurile de săptămâna trecută reprezintă 14,4%, se arată în comunicat.
Școlile din România nu sunt pregătite pentru digitalizare
“În același timp, multe școli nu sunt pregătite pentru tranziția către orele online la momentul de față. iar procesul de digitalizare este unul de durată. care, cel mai probabil, nu se va încheia în următoarele săptămâni. Astfel, testarea elevilor și izolarea cazurilor pozitive ar reduce posibilitatea răspândirii virusului. Și ar elimina necesitatea tranziției către cursurile online pentru multe unități de învățământ”, potrivit comunicatului.
„Vedem din ce în ce mai multe cazuri de COVID-19 în unitățile de învățământ. Siguranța elevilor trebuie să primeze. Motiv pentru care solicităm includerea acestora pe lista prioritară de testare pentru COVID-19. Identificarea cazurilor pozitive și izolarea acestora va scădea în mod semnificativ necesitatea închiderii școlilor și a tranziției către învățământul online, pentru care multe unități de învățământ încă nu sunt pregătite.”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor pentru Edupedu.
Dicționar:
Tranziție: trecere (lentă sau bruscă) de la o stare, de la o situație, de la o idee la alta;