Somnul este important la orice vârstă, însă puțini dintre noi dormim suficient și ne trezim odihniți. Societatea Mondială a Somnului a stabilit că un somn odihnitor trebuie să respecte trei elemente: durată, continuitate, profunzime. Câte ore trebuie să dormim în funcție de vârstă? Aflați în cele ce urmează.
Somnul este foarte important în viața noastră deoarece o serie de procese au loc în interiorul corpului uman. Este momentul când au loc dezvoltarea cerebrală și secreția hormonală, se îmbunătățesc funcțiile imune, crește producția de proteine și se face reglarea temperaturii. Mai mult, somnul este indispensabil memorării, învățării, creativității și rezolvării problemelor din fiecare zi.
Cât trebuie să dureze somnul?
Durata trebuie să fie suficientă astfel încât să ne trezim odihniți. Un somn bun este profund și neîntrerupt. Organismul uman este guvernat de acest ritm care se repetă în cicluri de 24 de ore (zi/noapte, somn/veghe). Nu uitați că tot ce facem înainte de a merge la culcare ne afectează. Băuturile energizante, cafeaua, soneriile, luminile (chiar și cele ale aparatelor din casă) interferează cu ritmul circadian.
Somnul la copii
Copiii au nevoie de un somn calitativ, iar asta se poate observa prin comportamentul lor de peste zi. Un studiu al Universității de Medicină Harvard arată că lipsa somnului la copii cauzează probleme de dezvoltare și comportament, dar stres pentru toată familia. Știați că nou-născuții (0-3 luni) au nevoie de 14-17 ore de somn în 24 de ore, iar bebelușii între 3 și 11 luni trebuie să doarmă între 12 și 15 ore?
Un antepreșcolar ar trebui să doarmă între 12 și 14 ore pe noapte, iar un preșcolar între 11 și 13 ore. Elevii ar trebui să aibă un ciclu de 10-11 ore de somn pentru a fi odihniți pentru ore.
Adolescenții trebuie să doarmă 8-10 ore, dar studiile arată că majoritatea dorm doar 5-6 ore. Există motive nenumărate pentru respectarea orelor de somn la copii. Toți ar trebui să doarmă suficient deoarece vor fi obosiți și neatenți la ore sau vor adormi în timpul orei. Somnul scurt afectează puterea de concentrare și performanțele acestora la ore sau la activități extra.
Cum să dormi bine?
Stabiliți o oră de culcare și de trezire, inclusiv pentru weekenduri și evitați alimentele nepotrivite pentru masa de seară (mâncăruri grase, care produc indigestie sau cele excitante – cafea, băuturi energizante, alcool). Sportul zilnic, o cameră aerisită, o temperatură între 18-24 de grade vă ajută să dormiți bine. Eliminați zgomotele și luminile inutile și nu vă privați de somn doar pentru că în weekend ”veți recupera”.
ȘTIRI PENTRU COPIIte ține la curent cu ultimele noutăți. Citiți site-ul nostru în fiecare zi pentru cele mai bune sfaturi pentru copii și părinți.
Dicționar:
Proteina: este un nutriet esențial pentru creșterea în masă musculară
Ritm circadian: un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale