10 soluții pentru revenirea în colectivitate şi o sănătate de fier
Revenirea în comunitate este cu siguranță dificilă pentru adulți, dar pentru copil este o problemă complexă deoarece unii micuți simt teama de a ieși. Propunem 10 soluții pentru revenirea în colectivitate şi o sănătate de fier
În această toamnă creșele, grădinițele, școlile publice și private își reiau activitatea, iar mulți copii vor merge fizic la cursuri și se vor întâlni cu alte persoane. Toate unitățile de învățământ au luat măsuri de protecție pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului, dar și familia trebuie să acționeze.
Imunitate naturală mai puternică ca niciodată
Sistemul imunitar al copilului este în plin proces de maturizare în momentul primei intrări în colectivitate, iar virusurile și bacteriile sunt mai periculoase pentru ei. De aceea mulți copii se îmbolnăvesc după ce merg la creșă, grădiniță, etc. În colectivitate apar boli precum varicelă, oreion, viroze, etc, iar cel mic este ca un fel de burete pentru virusuri și bacterii, dar cel mai rău este că se transmit de la o persoană la alta. Copilul are o imunitate naturală care se dezvoltă după ce se îmbolnăvește. Ce înseamnă când copilul are un sistem imunitar puternic? Înseamnă un sistem imunitar activ! Când face o boală, sistemul imunitar intră în acțiune și îl ajută la însănătoșire. Concret, acest lucru se vede din forma ușoară de boală dezvoltată, cu o evoluție bună și vindecare în timp scurt, fără complicații. Rezistența se dobândește în timp, iar copilul poate fi ajutat dacă are un stil de viață sănătos cu alimentație echilibrată, somn suficient, mișcare în aer liber.
Sfaturi concrete pentru copii și părinți
Cel mai important sfat presupune o alimentație variată, care include o mulțime de alimente proaspete, naturale, cât mai puțin procesate indiferent vârstă. Spre exemplu vitamina C din alimente poate fi soluția deoarece fructele şi legumele au din plin acest element. Vitamina A, vitamina D, vitamina E, care pot fi luate din carne de calitate, pește, ulei de măsline, nuci, semințe. Nu uitați de mineralele (zincul, seleniul, calciul, magneziul) care joacă un rol activ în funcționarea sistemului imunitar.
Dulciurile sunt preferate de copii, dar nu sunt ideale pentru sănătate, de aceea căutați variante sănătoase făcute în casă. Nu uitați că zahărul în exces scade imunitatea.
Copilul trebuie să bea apă multă încă de la vârste fragede, spre exemplu un școlar ar trebui să consume cel puțin un litru pe zi. Evitați sucuri și băuturi nesănătoase din comerț.
Somnul trebuie respectat și făcut după un program. Un elev trebuie să doarmă la ora 22,00 sau mai devreme. Școlarii ar trebui să doarmă 9-10 ore pe noapte. Lipsa somnului slăbește imunitatea.
Copilul trebuie să facă mișcare încă de mic de aceea ar trebui să meargă la plimbare, cu bicicleta, la tenis, patinaj, fotbal, etc. Timpul petrecut afară îi sporește imunitatea datorită razelor solare care aduc un aport mare de vitamina D. Îi puteți da celui mic și suplimente alimentare, dar sfătuiți de un medic specialist. Pe piață sunt extrem de multe produse, iar unele au și gust plăcut.
ŞTIRI PENTRU COPII vă ține la curent cu ultimele noutăți. Citiți site-ul nostru în fiecare zi pentru cele mai noi știri. Vă recomandăm aici un articol cu măsurile propuse de doctorul Virgil Musta pentru anul școlar. Nu uitați să vă protejați la ieșirea din casă