Există multe fobii ciudate, iar astăzi vom vorbi despre una din ele. Koumpounophobia este frica de nasturi și chiar dacă pare de necrezut, și totodată amuzant, ea totuși există. ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă cauzele, simptomele și tratamentul acestei fobii.
Cine s-ar fi gândit vreodată că unui om îi poate fi frică de niște banali nasturi? Ei bine, acești oameni există, iar fobia este cât se poate de serioasă. Este cunoscut că aproximativ unul din 75.000 de oameni se confruntă cu această fobie, conform Fearof. Persoanele respective, în mod clar, evită să poarte haine cu nasturi. De asemenea, pentru unii, simplul gând sau o discuție pot duce la un atac de neliniște. Această fobie este strâns legată de frica de obiecte rotunde sau frica de găuri (trypophobie).
La fel ca la multe fobii, frica de nasturi poate avea rădăcini în copilărie, chiar dacă fobicul nu își amintește. O experiență neplăcută i-ar fi putut declanșa această teamă. De exemplu, copiii pot dezvolta o astfel de fobie din neputința de a se închide singur la nasturi. Ceilalți copii ar râde, iar copilul se poate simți atât de prost încât să refuze să mai poarte haine cu nasturi. O altă experiență negativă poate fi atunci când copilul s-a sufocat purtând îmbrăcăminte cu nasturi.
Simptome și tratament
Viața celor care se confruntă cu această fobie nu este deloc ușoară. Majoritatea refuză să participe la evenimente precum nunțile sau balurile deoarece invitații ar putea purta costume sau alte piese vestimentare cu nasturi. Mulți dintre ei se te să meargă chiar și la cumpărături. Asta fiindcă e destul de greu să eviți hainele cu nasturi. Cei cu această fobie spun că se simt dezgustați și le este greață atunci când văd nasturi. În cazuri extreme fobicii pot avea crize isterice, țipă și chiar plâng.
Important este că koumpounophobia, frica de nasturi, se poate trata. Partea proastă este că oamenii refuză să meargă la un specialist de rușine. Cu toate acestea există numeroase metode de a trece peste această problemă. Împreună cu specialistul se alege cea mai potrivită modalitate de tratament în funcție de intensitatea fricii.