După ce săptămâna trecută am vorbit despre cynophobie, astăzi vorbim despre o fobie mai ciudată care totuși există. Trypophobia este frica de găuri. Denumirea sa vine din limba greacă, unde „trýpa” înseamnă „gaură”, iar „phobos” înseamnă „frică”.
Trypophobia este o teamă irațională față de găuri. La fel ca majoritatea fobiilor, și frica de găuri poate avea rădăcini în copilărie. O experiență neplăcută precum înțepătura unei albine, varicela sau rujeola pot dezvolta în timp o fobie. În momentul în care suntem înțepați de o albină, pielea noastră se umflă și fiecare por poate fi observat. Acest lucru împreună cu durerea provocată de la înțepătură reprezintă o experiență negativă care poate rămâne întipărită în minte.
Studiile spun că sunt câteva mii de persoane în lume care suferă de această fobie. Multe persoane au constat că o au în momentul în care au privit o imagine care prezenta găuri. În general oamenii se tem de găurile mici pe care le văd și nu de cele uriașe. Persoanele cu frică de găuri pot prezenta simptome la vederea găurilor în carne, în brânză, în lemn sau la vederea fagurilor. Orice suprafață, obiect sau plantă care are găuri reprezintă un motiv de neliniște pentru fobic. De asemenea, în cazurile extreme, oamenii pot prezenta simptome la vederea porilor de pe piele. Mai ales în cazul problemelor de piele. Chiar și o imagine precum cea a articolului le poate provoca o stare de neliniște celor care se tem de găuri.
Simptome și tratament
Printre simptomele pe care le prezintă o persoană cu frică de găuri avem: agitarea, tremuratul, mâncărimea, dezgustul, transpirația, ritmul cardiac crescut, dureri abdominale. Există persoane care în acele momente se gândesc că pot cădea în găurile respective, iar asta le provoacă atacuri de panică serioase.
Trypophobia, frica de găuri, poate fi tratată pe cont propriu, confruntând-o. La fel ca în cazul celorlalte fobii, apropierea treptată față de ceea ce ne sperie ne poate ajuta să trecem peste. Dacă frica noastră se încăpățânează să ne lase în pace, atunci putem, și este indicat, să-i facem o vizită specialistului. Există mai multe metode prin care fobia noastră poate fi tratată. În urma consultului, medicul va stabili care este cel mai bun tratament pentru a scăpa de această teamă.