Bunicii sunt plătiți în Italia cu un bonus de… bonă
Cine nu are bunici să îşi cumpere a devenit o zicală adevărată în Italia acestor vremuri. Bunicii sunt acum plătiți în această ţară cu un bonus de bonă. Cât câştigă un vârstnic care are grijă de copii? Aflaţi în cele ce urmează.
Remuneraţia poate ajunge până la 1200 de euro pe lună pentru adulţii în vârstă care au grijă de minori cu vârsta de până la 12 ani. Condiţia este să nu locuiască în aceeași gospodărie. Câţiva experţi spun că măsura ajută ambele părţi, dar nu este suficientă pentru un trai bun.
Toată lumea trebuie să recunoască că un bunic îşi iubeşte enorm nepoţii şi le va purta mereu de grijă. Nepoţii rămân o mare parte din timp împreună cu bunicii, iar Italia a găsit modalitatea perfectă să evidențieze munca celor mai în vârstă. Bunicul ”bonă” este plătit lunar de stat cu 1200 euro dacă are grijă zilnic de un minor de până în 12 ani care nu locuieşte cu el în casă. Istituto Nazionale della Previdenza Sociale (INPS) a explicat că de aceşti bani pot benefcia chiar şi unchii. Singura condiţie pusă de autoritățile italiene este să depună actele la timp.
O veste bună este că beneficiarii vor primi bani şi din urmă, deoarece se contorizează sumele de bani începând cu 5 martie, când Italia a închis instituțiile de învăţământ.
Psihologii atrag atenţia că bunicii au îngrijit nepoţii şi înainte de coronavirus şi o vor face mereu, iar suma de bani este o bucurie. ”Măsura luată în Italia este o recunoaștere frumoasă a efortului bătrânilor în pandemie și o metodă de dezvoltare economică. Bunicii nu fac asta doar acum. Ei au un rol important pentru familie și societate”, spune Carina Cinalli, psiholog expert în sănătate şi purtător de cuvânt la Asociación de Psicogerontología de España.
Să fii bunic este vital
Pentru o persoană este absolut necesar să aibă nepoţi, deoarece asta îl va ajuta să trăiască mai bine. Cum? Studii au arătat că persoanele cu nepoţi fac mai multă mişcare, sunt mai vesele şi se simt mai utile. Prin urmare, aceste persoane sunt şi mai sănătoase. Rolul bunicilor este, de asemenea, să transmită lucruri importante prin poveşti de viaţă. Aceştia retrăiesc acele zile prin istorisire, iar nepoţii învaţă lucruri noi.
Carina Cinalli, expertă în psihologie, explică că unii oameni profită de bunici la maximum, iar asta îi face să se simtă frustraţi şi trişti. Acești bătrâni cred că este obligația lor și de aceea o fac. Psihologul a explicat că majoritatea copiilor simt acest lucru şi sunt afectaţi. ”E important rolul bunicului în familie, dar relația trebuie să fie sănătoasă pentru ambele părți”, a declarat spune Carina Cinalli, psiholog expert în sănătate şi purtător de cuvânt la Asociación de Psicogerontología de España.
ŞTIRI PENTRU COPII vă ţine la curent cu ultimele noutăţi. Citiţi site-ul nostru în fiecare zi pentru cele mai bune ştiri. Vă recomandăm aici un articol despre gătitul în familie. Nu uitați să rămâneți în siguranță.