Vacanțe gastronomice în funcție de… brânză. Orientarea se face online
În contextul actual, românii sunt invitați să uite, vara aceasta, de destinațiile exotice pentru a (re)descoperi frumuseți autohtone. Cum ar fi să vă gândiți la vacanțele gastronomic? Să urmați un circuit în care să testați cele mai interesante brânzeturi neaoșe artizanale alăturate unor vinuri locale pe măsură?
Brânză pe toate gusturile
Brânza joacă un rol important în aproape toate bucătăriile lumii, nume precum parmigiano, brie, feta sau manchego făcând înconjurul globului. Noi avem telemea, brânză de burduf, cașcaval afumat, creme condimentate, soiuri dulci sau sărate. Brânza este un aliment complex, ce poate fi savurat individual. Însă merge perfect alături de un pahar de vin, dar şi în preparate deosebite. Gusturile românilor s-au cizelat, iar antreprenorii români au început să dezvolte afaceri în domeniu.
În ultimii doi ani, tot mai mulţi producători locali au pus accentul pe producţia de brânzeturi de calitate. Acestea sunt realizate cu grijiă, pe baza reţetelor internaţionale ori româneşti. Fie că vorbim de producţia artizanală sau industrială de brânzeturi, proaspete sau maturate, din lapte de vacă, oaie, capră sau chiar de bivoliţă, producătorii români sunt tot mai mulţi.
Harta interactivă a Revino
În acest context s-a lansat harta interactivă a Revino. Şi pentru că brânza şi vinul sunt un ”cuplu”, aceasta este o hartă comună unde producătorii de brânzeturi şi cei de vin oferă cele mai interesante opțiuni. „Am identificat până în prezent peste 70 de producători locali ce realizează brânzeturi ambalate şi etichetate, iar căutările continuă. Transilvania are cei mai mulţi jucători, fiind urmată de Bucovina şi apoi de celelalte regiuni. În România se poate observa în ultimii ani o maturizare a producţiei de brânzeturi, focusul fiind pe creşterea calităţii produselor.
În timpul călătoriilor întreprinse la cramele din România, am avut ocazia să degust diferite brânzeturi locale şi, în acelaşi timp, să simt diversitatea şi calitatatea acestora. Fie că au călătorit în afara ţării, fie că s-au documentat local, producătorii de brânzeturi artizanale vin către consumatori cu produse premium ce merită descoperite”, spune Alina Iancu, fondatoarea Revino și CrameRomania.ro. Accesând harta veți descoperi brânza artizanală, făcută în loturi mici, manual, folosind cât mai puţină mecanizare. Unii producători s-au specializat în a realiza doar câteva sortimente, pe când alţii au mizat pe un număr mai mare de reţete şi produse.
Revino.ro este un proiect ce promovează vinul românesc, turismul viticol local şi soiurile autohtone de struguri, prin organizarea de evenimente punctuale şi prin salonul de vinuri anual Revino Bucharest Wine Show, ajuns la a cincea ediție.