Am vorbit despre frica de câini (cynophobie), frica de cai (equinophobia), de rațe și gâște (anatidaephobia) și chiar frica de pui (alektorophobia). Știați însă că există persoane care se tem de toate animalele? Zoophobia este frica de animale, iar despre ea vom vorbi astăzi.
Zoophobia este una dintre cele mai întâlnite fobii specifice. Oamenii se tem de unele animale, chiar dacă știu că nu le fac vreun rău. Desigur, există animale de care este normal, într-o oarecare măsură, să ne temem și să ne ferim. Însă când această frică depășește gradul de normalitate, aceasta se transformă în fobie. Cele mai multe persoane cu zoophobie se tem de animale precum șopârlele, broaștele, șerpii, păianjenii, gândacii etc. Cauzele unei astfel de fobii pot fi multe. Majoritatea se dezvoltă însă în copilărie, atunci când se asistă la o experiență neplăcută cu anumite animale.
Simptome și tratament
Pentru a avea simptome nu este neapărat ca fobicul să aibă contact cu ceea ce îi provoacă frică. Se poate ca ele să apară chiar și atunci când se gândește la obiectul fricii sale. Simptomele pot fi atât fizice ,cât și emoționale. Ele includ: amețeală, leșin, sufocare, ritm cardiac crescut, respirație rapidă, transpirație, tremurat, tendința de a fugi etc.
Persoanele care se confruntă cu această fobie, sau cu oricare alta, trebuie să știe că nu sunt singurele și că există mulți ca ei în lume. Sunt cazuri în care această fobie nu are nevoie de tratament deoarece problema se rezolvă de la sine. În cazurile extreme este nevoie de tratament, iar cea mai potrivită persoană pentru asta este un specialist. Împreună cu el se va stabili cauza fricii precum și cel mai potrivit tratament pentru a scăpa de această teamă. Sunt numeroase metode de tratament, de la desensibilizarea treptată până la terapia prin realitate virtuală. Există chiar și medicamente care ajută însă acestea sunt adesea ultima variantă a specialiștilor.