În articolul de azi vom vorbi despre o fobie destul de des întâlnită. Fie că vorbim de copii sau de adulți, frica de doctori este aceeași. ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă astăzi iatrophobia, adică frica de medici. Denumirea sa vine de la grecescul „iatros” care înseamnă „doctor” și de la „phobos” care înseamnă „frică”.
Într-o oarecare măsură frica de medici este normală. De cele mai multe ori, mergem la ei atunci când avem o problemă. Putem spune că cele mai fericite vizite la medic sunt cele ale viitorilor părinți. Însă chiar și atunci aceștia sunt îngrijorați sau stresați. Există însă oameni cărora le este frică de-a dreptul să meargă la medic. Au o fobie pentru ei. Indiferent că li se face o rețetă, li se pune un diagnostic, li se face o injecție sau li se planifică o operație, frica este aceeași.
În general, fobiile se dezvoltă de la vârste fragede. Cu toate acestea, nu este neobișnuit ca adulții să manifeste același comportament atunci când vine vorba de vizita la un doctor. Încrederea în doctori este tot mai scăzută, iar asta poate duce, de exemplu, la dezvoltarea unei fobii în cazul adulților.
Când vorbim de copii, cauza fricii de medici poate fi legată de o experiență neplăcută la care a participat. De asemenea, părinții sunt cei care, fără să vrea, îi fac pe copii să se teamă de medici. Atunci când copiii nu ascultă, părinții recurg la celebra replică: „Dacă nu ești cuminte, chem doctorul să-ți facă injecție”. De cele mai multe ori scopul este atins, iar copilul se liniștește. Problema este că în mintea lui se creează ideea că doctorul este o persoană rea, o persoană care îi face rău. De la asta și până la dezvoltarea unei fobii nu este cale lungă.
Simptome și tratament
O persoană care se confruntă cu iatrophobie va putea vorbi despre această problemă cu oricine, mai puțin cu un medic. Chiar dacă ar vrea să facă asta. Această frică irațională va pune stăpânire pe fobic atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic. Printre simptomele pe care le are cineva cu frică de medici se numără: agitarea, tremuratul, greața, urlatul, plânsul, fuga etc. Totodată, aceste persoane vor amâna vizitele de orice fel la medic.
Partea bună este că frica de medici se poate trata. Problema este că pentru a face asta este nevoie de un consult din partea unui specialist. Dacă pentru unii pare o nimica toată, pentru fobici este o reală încercare. Însă tot ce au de făcut este să se gândească că acel om îi va ajuta să treacă peste problema pe care au. Specialiștii știu cum să se comporte cu astfel de persoane. Asta înseamnă că, cel mai probabil, a doua vizită va fi una mult mai plăcută.