Descoperirea incredibilă a unui oraș roman cu ajutorul unui radar
Probabil ați auzit despre radare. De obicei sunt folosite pentru a monitoriza poziția avioanelor în aer sau a vapoarelor pe apă. Asta nu este însă unica lor folosință. Noi vă povestim despre descoperirea incredibilă a unui oraș roman făcută cu ajutorul unui radar.
Când ne gândim la arheologi ne gândim, de obicei, la oameni de știință care sapă în pământ pentru a descoperi comorile trecutului. Deși este o metodă practică este, în același timp, și periculoasă. Săpăturile ar putea distruge din greșeală artefactele care au o valoare deosebită. De aceea, odată cu evoluției tehnologiei a evoluat și arheologia. Interesant cum cu cât avansam mai mult în viitor, cu atât descoperim trecutul mai ușor.
La 50 de km la nord de Roma, Italia, a fost descoperit un oraș complet înconjurat de ziduri. Orașul numit Falerii Novi a fost fondat în 241 î.Hr., pe când Roma era Republică, cu mult înainte de vremurile de glorie ale imperiului. Se zice despre Falea Noci că a fost locuit până în jurul anului 700 d.Hr. Asta înseamnă că acest oraș a fost părăsit acum mai bine de 1300 de ani.
Radarul se folosește de impulsuri în pământ pentru a putea cartografia
Această descoperire uluitoare a fost făcută datorită uimitorului radar GPR care poate scana chiar și în interiorul pământului. Cu ajutorul unei antene, acesta transmite impulsuri în pământ și, datorită ecourilor, poate cartografia cu ușurință orașele subterane. Este pentru prima dată când un oraș antic a fost cartografiat complet folosind această tehnologie. O altă calitate al radarului este eficiența lui. În mod normal, o cartografiere a unui oraș antic poate dura până la 4 luni și, de asemenea, poate fi foarte costisitoare și dificilă.
Falerii Novi a mai fost excavat și în trecut. Majoritatea clădirilor au rămas, însă, încă îngropate. Pe vremuri, orașul, cu o populație de 3.000 de oameni, era cunoscut pentru complexul său de băi publice extrem de complex. De asemenea, au mai putut fi observate peste 60 de case mari și un templu dreptunghiular cu coloane lângă poarta de sud a orașului. Impresionantă este și rețeaua de conducte de apă care circulau pe sub clădirile orașului. Cine știe ce alte descoperire am mai putea face cu ajutorul acestei tehnologii?