Sunt aproape necunoscute de cei mai mulți dintre români. În general, despre faptele mărețe ale femeilor știm mai puține. Ne-am propus să le aducem aproape de voi pe aceste femei minunate care fac parte din trecutul nostru și care au schimbat lumea dar, din păcate, nu și-au găsit (încă) loc în cărțile de istorie. Româncele sunt femei frumoase și extrem de talentate. Astăzi vom vorbi despre prima cântăreaţă de operă pentru care s-a compus în mod special un rol. Numele ei este Hariclea Darclée.
Am discutat despre femei spion, femei aviator, dar doamna pe care o aducem astăzi în faţa voastră avea cel mai frumos glas şi trebuie trecută neapărat pe lista femeilor care au schimbat lumea. Hariclea Darclée este prima interpretă a rolului Floria Tosca care a avut loc la data de 14 ianuarie 1900 la teatrul Costanzi din Roma. Celebra operă îi aparținea faimosului Giacomo Puccini. Hariclea Darclée e o personalitate care a marcat muzica românească.
Hariclea Darclée s-a născut la Brăila, pe 10 iunie 1860, într-o familie cu rădăcini grecești. Mama Haricleei Darclée, Maria Haricli, născută Aslan, a fost nepoată directă a domniței Mavrocordat. Familia ei păstra în totalitate amprenta originilor nobile. Tatăl, Ion Haricli, era mare proprietar în Teleorman, la Turnu Măgurele. În această zonă, Haricleea a locuit până la vârsta de aproape 16 ani, când a fost dusă de familie cu vaporul la Pensionul Lobkovitz de pe Augustinerstrasse din Viena, conform cărţii ”Darclée” a lui N.Carandino.
Încă de la naștere o ţigancă i-a prezis o viață artistică de glorie și plină de pasiune. Se spunea că “duduia va călători mult și va fi mereu în sărbătoare”. În copilărie, Hariclea a fost la un pas de a muri de febră tifoidă.
În februarie 1881, ea s-a căsătorit cu tânărul locotenent de artilerie Iorgu Hartulary. În 1886 a plecat la Paris, unde a dus o viaţă grea, deşi a primit mereu de-acasă câte 500 de franci pe lună. Hariclea a continuat cu lecţiile de canto şi după nașterea fiului ei, Ion, deoarece nimic nu o abătea din drum. “Am făcut progrese și sper să ajung departe. Mi se prezice un viitor strălucit”, le scria Darclée celor dragi în scrisori.
A debutat într-un recital de canto în 1881 pe scena teatrului din Brăila, orașul său natal. La București, a început să fie invitată la palatul regal și tot mai admirată în saloanele vremii. A plecat la Paris cu soţul ei pentru a-şi îndeplini visul. Directorul Operei din Paris i-a auzit din întâmplare minunata voce şi i-a prezentat-o compozitorului Charles Gounod. Acesta i-a dat numele de scenă în franceză d’Hariclée și așa s-a născut Darclée, neobișnuitul nume. Charles Gounod i-a încredințat rolul Margaretei din opera sa, ”Faust”. Românca și-a făcut debutul pe scena Operei din Paris, în anul 1888. Rolul i-a asigurat drumul spre Opera din Milano unde a interpretat-o pe Chimena din ”Cidul” de Jules Massenet, iar în public s-a aflat şi faimosul Giuseppe Verdi. În acest oraş a avut nu mai puţin de 112 spectacole.
În mijlocul iernii, anului 1900, a avut loc la Teatrul Constanzi din Roma premiera ”Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. Hariclea Darclée a devenit astfel prima Floria Tosca. Celebrul cronicar al epocii, N. Carandino nota că Puccini a compus opera special pentru vocea ei, iar aria ”Vissi d’arte” a fost inclusă chiar la sugestia sopranei. De altfel, se știe că ”Tosca” a fost iniţial o piesă de teatru scrisă de francezul Victorien Sardou pentru cea mai renumită actriță de la sfârșitul secolului al XIX-lea, Sarah Bernhard. Spectacolul de teatru a avut premiera de mare succes în noiembrie 1887.
Într-o carte scrisă de N.Carandino se spune că opera lui Puccini părea a fi un fiasco la început deoarece publicul nu aplauda, dar vocea frumoasei Darclée a adus succesul mult visat. Titlurile gazetelor de a doua zi au anunțat în cinci vorbe scurte ceea ce s-a întâmplat. Peste tot răsuna răsuna: ”Darclée ha salvato la Tosca” (”Darclee a salvat Tosca”).
Frumoasa cântăreață a trasmis publicului din vremea aceea emoții greu de descris, iar capacitatea ei de a învăța în permanență era incredibilă. Aceasta cânta cu ușurință în franceză, italiană, germană, engleză, spaniolă, greacă, rusă, română. În repertoriul ei au fost aproape 60 de opere ale celor mai renumiți compozitori, 12 roluri fiind în premieră absolută, create special pentru ea.
Ea a rămas în istroria muzicii ca o soprană și cântăreață de operă care a interpretat cele mai frumoase lieduri și romanțe. Vocea ei s-a păstrat în doar două înregistrări, ”Cântecul fluierașului” și ”Vai mândruță dragi ne-avem”, realizate când avea 76 de ani. Cântecele ei frumoase au schimbat lumea muzici clasice. Toate înregistrările din spectacole au fost pierdute în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ultimul spectacol susținut de ea a fost în mai 1918, la Florența, la 30 de ani de la debutul său pe scena Parisului.
La vârsta de 76 de ani s-a întors în țara natală, însă a pierdut gloria și averea cu care era obișnuită. Aceasta a vrut să înfințeze o școală de canto, însă nu avea susținere financiară. Se pare că a locuit într-un hotel de pe Calea Griviței, uitată de toți, inclusiv de cei care scriau pătimaș și cu mândrie despre ”privighetoarea din Carpați” de câte ori vizita țara, în tinerețe. A murit în 12 ianuarie 1939, la spitalul Filantropia.
În anul 1960, a fost realizat filmul ”Darclée”, cu Silvia Popovici în rolul sopranei. Locuitorii din Brăila au comemorat 135 de ani de la nașterea sa în anul 1995 printr-un prim concurs de canto care îi poartă numele. Anul acesta ar trebui să fie o ediție jubiliară a Concursului Național de Canto ”Hariclea Darclée” în perioada 29 iulie – 4 august.
ŞTIRI PENTRU COPII te ţine la curent cu ultimele ştiri. Puteţi citi aici un articol despre Astra Film Junior. Intrați pe site-ul nostru în fiecare zi pentru şi mai multe informaţii. Nu uitați să urmăriţi rubrica noastră cu femei care au schimbat lumea şi săptămâna viitoare pentru a descoperi o nouă româncă care a făcut istorie.
Soprană: cântăreaţă de operă a cărei întindere vocală corespunde registrului acut (cel mai înalt)
Sursă articol: adevarul.ro, identitatea.ro, edițiadedimineață
Sursă foto: galeriaportretelor.ro, identitatea.ro, wikipedia, The Movie DB