Desertul copilăriei de altă dată – Laptele de pasăre
Fie că suntem mici sau mari, pofta de dulce se simte la fel pentru toată lumea. Astăzi vorbim despre desertul copilăriei de altă dată și anume laptele de pasăre. Copii, părinți, bunici, cu toții îl iubesc. ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă două rețete ale acestui desert.
Deși la prima vedere pare un desert complicat, nu este deloc așa. Are doar un nume mai sofisticat. Laptele de pasăre este preluat din bucătăria franceză și se bucură mai multe popoare de el. Ce-i drept, în alte țări are alte denumiri, alte metode de preparare și alte ingrediente. Chiar și la noi există mai multe rețete pentru același lapte de pasăre.
Rețetă
Una din rețete spune că pentru a face lapte de pasăre aveți nevoie de 4 ouă, 1 l lapte, 4 linguri de zahăr și o păstaie de vanilie. Se separă ouăle, iar albușurile se bat până se formează o spumă tare. Laptele se pune la fiert împreună cu vanilia. Când acesta începe să fiarbă se pun „norișorii” de albuș și se întorc de pe o parte pe alta câteva minute. După îmbăiere se pun în bolurile în care se va servi desertul. Gălbenușurile se amestecă cu zahărul și se pune peste ele laptele în care ați pus mai devreme „norișorii”. Acest sos obținut se toarnă peste albușuri, iar desertul este gata.
Laptele de pasăre din alte țări
După cum spuneam mai sus, acest desert își are originile în Franța. Și dacă credeați că numai noi i-am dat un nume ciudat vă înșelați. Francezii au nu unul, ci două nume pentru acest desert. Îl numesc fie „insula plutitoare”, fie „ouă de zăpadă”.
Nu știm dacă numele sau gustul a făcut ca desertul să treacă ușor dintr-o țară în alta, dar știm că a reușit. Spaniolii îl numesc „Isla flotante” și i-au adăugat ciocolată amăruie, amidon și sare. Rușii au făcut chiar un tort plecând de la laptele de pasăre. Cel care a venit cu această rețetă a fost cofetarul rus Vladimir Mihailovici Guralnic. În 1982, pe când era maestru cofetar la Restaurantul Praga din Moscova, creația sa a fost brevetată.
Rețeta Chef Florin Dumitrescu
Cunoscutul chef Florin Dumitrescu a gătit și el lapte de pasăre. Ce ingrediente a folosit și cum a preparat acest desert vă spunem în cele ce urmează. Dacă vă plac prăjiturile cu cafea această rețetă s-ar putea să vă surâdă.
Aveți nevoie de 6 gălbenușuri și 6 albușuri. Cântăriți 450 ml de lapte pe care îl puneți la fiert. Între timp adăugați 70 g de zahăr peste gălbenușuri și amestecați. Când laptele fierbe, se toarnă peste gălbenușurile cu zahăr. Următorul pas este să turnați compoziția de ouă și lapte înapoi în oală și să amestecați pe foc până se formează sosul. Chef Florin Dumitrescu spune că trebuie să amestecăm până ajungem la 80°C. Putem face asta cu ajutorul unui termometru pentru patiserie. Chef-ul spune că dacă fierbem laptele prea mult există riscul ca acesta să se taie. În laptele fiert se pune o lingură de zahăr vanilinat după care întreaga compoziție se împarte în două. În una din ele se adaugă două linguri de cafea, iar sosurile pentru laptele de pasăre sunt gata.
Trecem la albușuri. Acestea se bat împreună cu o lingură de zahăr. Chef-ul spune că dacă lipsiți o zi de la sală puteți să faceți lapte de pasăre fără vreun aparat electronic. Veți depune efort pentru a bate cele 6 albușuri până când se formează o bezea tare, care nu cade din bol. Următorul pas este să fierbeți „norișorii” de bezea la foc mic. Florin Dumitrescu fierbe albușurile în apă, însă spune că nu e nimic greșit dacă faceți asta în lapte, la fel ca în rețeta prezentată mai sus. Albușurile se așază în recipientele în care vor fi servite și se adaugă peste ele cele două sosuri făcute mai devreme. Puteți urmări întregul video al Chef-ului Florin Dumitrescu aici.