Cum va fi hamburgerul viitorului? Răspunsul s-ar putea să îi șocheze pe mulți, dar până în 2030, Uniunea Europeană și-a propus să schimbe carnea din hamburgeri cu “carne” vegetală sau chiar cu carne bazată pe insecte. Mai jos vă spunem care este motivul din spatele acestei inițiative.
Imaginează-ți că este anul 2030 și mergi cu familia sau cu prietenii la un restaurant pentru a mânca hamburgeri. Te uiți în meniu, dar în în interiorul tău știi deja ce vrei să îți comanzi. De când ți s-a propus să mergi la restaurant salivai cu gândul la burgerul tău preferat: hamburgerul cu carne de insecte! Pare straniu, nu?
Ei bine, acest lucru este posibil să se întâmple. Uniunea Europeană și-a dezvăluit recent planurile de a modifica obiceiurile noastre culinare pentru a transforma agricultura în ceva mai sustenabil și mai ecologic. Știați că “pârțurile” vacilor, porcilor, oilor, caprelor și a găinilor sunt responsabile pentru 18% din gazele care poluează planeta? Asta înseamnă că aceste animale poluează mai mult decât mașinile, avioanele și toate formele de transport la un loc.
De aceea, Uniunea Europeană își propune să scadă numărul de animale care sunt crescute în acest moment în Europa. Vor ruina, totuși, aceste decizii mult iubitul nostru hamburger?
Cum vor fi ingredientele hamburgerului din viitor?
Pâinea
Pentru început, pâinea nu va mai fi congelată. Se va încerca consumarea pâinii făcute în Europa și se va renunța la importarea grâului de pe alte continente. Doar anul trecut, Uniunea Europeana a importat grâu în valoare de un miliard de euro.
Carnea
Carnea, în special carnea roșie (carnea de mamifere), va fi cel mai probabil înlocuită cu ceva similar doar că pe baze de plante sau insecte. Asta nu înseamnă, însă, că nu se va mai găsi deloc carne pe piață. Cel mai probabil, porțiile or să devină mai mici, iar prețul o să crească pentru a încuraja o dietă mai sănătoasă bazată pe mai puțină carne. Folosirea cărnii de pui în hamburger este o altă alternativă.
Cașcavalul
Cașcavalul va putea fi controlat înainte de a fi consumat. Planul este ca peste 10 ani consumatorii să știe în ce condiții a fost făcut cașcavalul. Astfel, producătorii vor fi forțați să se asigure că animalele care produc laptele necesar pentru cașcaval au parte de o alimentație corectă și de condiții de trai bune, iar cașcavalul este produs fără conservanți sau alte substanțe nesănătoase.
Legumele
Legumele vor constitui o mare parte din alimentația viitorului. Uniunea Europeană își dorește ca consumatorii să crească cantitatea de fructe și legume pe care le consumă. Ierbicidele folosite pentru a crește legumele vor fi reduse, iar intenția este de a consuma doar fructe și legume crescute în Europa.
Sosurile
Sosurile precum ketchup-ul și maioneză, cel mai probabil, nu o să se modifice prea tare. Deși conțin multe grăsimi, zahăr și sare, la momentul actual nu există prea multe alternative mai sănătoase. Totuși, până în 2030, cercetătorii o să aibă timp să descopere și alte rețete pentru mult îndrăgitele sosuri.
Totuși, cum vor fi afectate prețurile? Uniunea Europeană își propune ca noile schimbări să nu facă mâncarea scumpă. Intenția celor de la Bruxelles este de a face alimentația sănătoasă accesibilă pentru toată lumea, nu doar pentru cei care își permit asta. Viitorul este plin de surprize! Cine știe ce alte lucruri care acuma ni se par absolut bizare vor deveni ceva normal în anul 2030…