2 aprilie-Ziua Internațională a Cărţii pentru Copii și Tineret. Aflați ce mai citesc copiii
În această perioadă ne este recomandat să stăm acasă și să citim. Astăzi sărbătorim lectura copilăriei în toată lumea. Ziua Internațională a Cărţii pentru Copii și Tineret. De unde provine această sărbătoare? Aflați în cele ce urmează.Astăzi, 2 aprilie, sărbătorim Ziua Internațională a Cărţii pentru Copii și Tineret. În 1967 UNESCO a stabilit că ziua de naștere a scriitorului danez Hans Christian Andersen să fie sărbătorită pe plan internațional ca Ziua Internațională a Cărţii pentru Copii și Tineret. Astăzi se împlinesc 215 ani de la nașterea autorului care a scris cele mai îndrăgite basme ale copilăriei. Scriitorul danez, născut la 2 aprilie 1805, la Odense, a încântat generaţii de copii cu povestiri precum “Hainele împăratului”, “Fetiţa cu chibrituri”, “Răţuşca cea urâtă”, “Micuţa sirenă”, ”Crăiasa Zăpezii”, etc.
În România și în lume
Anual este aleasă o ţară care să fie sponsorul internaţional al acestei zile. Aceasta alege o temă şi invită un autor care trebuie să transmită un mesaj tuturor copiilor din lume şi un artist care face un poster menit să reflecte tema acestei zile. În 2020 Slovenia este sponsorul acestei sărbători. Ea a optat pentru tema ”Hunger for Words” (foame pentru cuvinte, din limba engleza), iar posterul și mesajul sunt făcute de Peter Svetina și Damijan Stepančič.
În fiecare an în România sunt organizate evenimente dedicate acestei zile în numeroase oraşe. Manifestările includ activităţi în şcoli şi biblioteci publice, articole de promovare în presă, întâlniri cu autori şi ilustratori, concursuri literare, expoziţii de carte, de reviste şcolare, momente artistice, ateliere de desen şi de integrame, jocuri şi întreceri. Anul acesta găsiți activități online sau le puteți inventa chiar voi.
Cele mai vândute cărți pentru copii la Bufnițe
Elefantul Toyo le-a rugat pe prietenele lui de la Bufnite sa ne spună cum stau la vânzările de cărți pentru copii, ce prefera aceștia. Iata ca am aflat de la Raluca Selejan, managing Partner La Două Bufniţe.
“Pentru că este Ziua Internațională a Cărților pentru Copii, mai întâi am aruncat un ochi să vedem care au fost cele 3 cele mai vândute cărți pentru copii la Bufnițe în primele trei luni ale anului acesta. Am găsit o pisicuță care știe să facă aproape orice și un bătrânel care poate se pricepe la mai multe. Adică noua poveste cu Pettson și Findus, Ascultă-l pe Findus, din seria imaginată de Sven Nordqvist. A apărut anul acesta la Pandora M, în colecția Panda.
Apoi am găsit povestea unui băiețel de 14 ani cam singuratic. In drum spre școală el găsește o casă misterioasă pe a cărei ușă cu trei încuietori intră. Apoi să se trezească într-un univers cuantic. Este vorba despre romanul Ușa cu trei încuietori, de Sonia Fernández-Vidal, apărută anul trecut la Polirom Junior.
Nu în ultimul rând, de undeva de mai sus, fără să se creadă mai grozavă, căci e o inventatoare super grozavă, am găsit-o pe Domnișoara Bubble, așa cum a fost ea imaginată de Ledicia Costas în romanul care îi poartă numele. A apărut tot anul trecut la Polirom Junior.
Vă dorim ca de de ziua voastră, pentru că ziua aceasta este și despre voi, cei care citiți toate cărțile care vă pică în mână, vă dorim la cât mai multe povești între paginile cărora să vă pierdeți. Așa cum toţi s-au speriat de invenţiile ciudate ale Domnișoarei Bubble, de felul excentric în care arăta și cum nimeni nu-și închipuia ce se petrece cu adevărat în spatele porţii de fier forjat impunătoare, cu flori și arabescuri, a Vilei Bubble, numai voi puteți afla ce se întâmplă cu adevărat atunci când deschideți paginile unei cărți”.
Citiţi, citiţi, citiţi
ŞTIRI PENTRU COPIIvă ţine la curent cu ultimele informaţii. Vă invităm să citiţi atât articole pozitive pentru a vă ridica moralul în aceste zile, cât şi articole de actualitate. Vă recomandăm aici un articol despre prim-ministrul Indiei care îi învaţă yoga pe cetăţeni. Rămâneţi pozitivi şi citiţi cât mai multe cărţi în această perioadă. Nu uitați să le spuneți și celor mari să sărbătorească lectura alături de voi.