1 Aprilie – Ziua Păcălelilor. Origine, tradiții și farse celebre
Această zi este dedicată farselor, glumelor, păcălelilor. Astăzi încercăm să ne păcălim prietenii și familia în fel și fel de moduri. Din păcate cei care obișnuiau să facă farse care implică deplasarea nu o mai pot face anul acesta. Asta pentru că trebuie să stăm acasă din cauza COVID-19. Si dacă tot stăm în casă ȘTIRI PENTRU COPII v-a pregătit un articol despre ziua de 1 Aprilie – Ziua Păcălelilor. Vom vorbi despre origine, tradiții și vă prezentăm cele mai celebre farse.
Originea zilei de 1 aprilie nu este cunoscută cu exactitate. Legături între această zi și păcăleală există încă din anul 1392. Atunci, Geoffrey Chaucer prezenta o poveste despre un cocoș păcălit de vulpe. În 1539, un fragment al unui poem arăta cum un servitor a fost păcălit de către boier în aceeași dată.
Majoritatea oamenilor consideră că această zi își are originea în anul 1564, în Franța, atunci când s-a trecut la calendarul gregorian. Înainte, Anul Nou era sărbătorit în 1 Aprilie, iar oamenilor le-a fost greu să se obișnuiască cu noua schimbare. Astfel, mulți dintre ei au continuat să sărbătorească noul an tot în 1 aprilie fiind numiți „Poisson d`Avril” (pește de aprilie). Cei care au respectat schimbarea au profitat de situație și au început să facă glume și farse pe seama celorlalți.
Tradiții și obiceiuri
Una din tradițiile de 1 aprilie spune că păcălelile trebuie făcute până la miezul zilei. În caz contrar, persoana care face glume va avea ghinion. Tradiția încă se păstrează în Noua Zeelandă, Marea Britanie, Africa de Sud și Australia. De asemenea, ghinion vor avea și cei care nu se amuză de farsele care le-au fost făcute. În alte regiuni există un obicei conform căruia dacă un băiat este păcălit de o fată, acesta trebuie să se însoare cu ea. Sau cel puțin să îi fie prieten. Totodată, se consideră că dacă un bărbat se căsătorește în 1 aprilie, va fi sub papucul nevestei toată viața. Pe de altă parte, se spune că cei născuți în 1 aprilie au parte de noroc pe parcursul vieții.
În Japonia ziua de 1 aprilie este numită „Ziua păpușilor” sau „Ziua bucuriei celor mici”. Se obișnuiește ca în această zi să se ofere păpuși drept cadou. În Franța și Belgia această zi este numită „Poisson d`Avril”, iar cei care sunt păcăliți poartă pe spate un desen cu un pește din hârtie. Oamenii își oferă felicitări cu pești sau ciocolată în formă de pește. În luna aprilie, conform astrologiei, soarele părăsește zodia Peștilor. De aici asocierea zilei de 1 aprilie cu peștele. În Danemarca și Suedia această zi este numită „Aprilsnar”. Cele două țări mai au o sărbătoare asemănătoare la data de 1 mai numită „Maj-kat” (zi a glumelor). În Italia ziua păcălelilor se numește „Pesce d`aprile”, iar în Scoția „Hunt the Gowk Day” (vânează prostănacul). În Spania, Mexic, Peru și Columbia această zi este numită „Ziua inocenților”.
Cele mai celebre păcăleli
De această zi profită și marile canale media făcând fel și fel de știri care i-au păcălit pe oameni. Se pare că a fost realizat un top al acestor glume, iar pe primul loc se află o farsă din 1993. Primarul orașului Koln din Germania a dat o lege care îi obliga pe cei care fac jogging să aibă o viteză maximă de 6 km/h. Cei care nu respectau această regulă urmau să fie amendați. Legea a fost dată pe motiv că veverițele din parcul central al orașului ar fi deranjate, mai ales că se aflau în perioada de împerechere.
În timpul Primului Război Mondial, în tabăra nemților a căzut ceva care semăna foarte mult cu o bombă. Aceștia, speriați, au fugit și s-au ascuns în adăposturi. Văzând că așa zisa bombă nu mai explodează, oamenii au ieșit să vadă ce se întâmplă. Bomba era de fapt o minge de fotbal pe care aviatorul francez care a aruncat-o scrisese: „april fool”. O altă păcăleală bună a fost făcută 1950, atunci când la o televiziune din Olanda s-a anunțat că turnul înclinat din Pisa s-a prăbușit.
La BBC a fost difuzată o știre care prezenta cum o fermă din Elveția a avut recolte record la tăiței, aceștia fiind tăiați din copaci. Știrea a fost realizată atât de bine încât oamenii au sunat să ceară mai multe detalii și chiar erau dornici de a cumpăra puieți.
În 1962, în Suedia singura televiziune care exista transmitea alb-negru. De 1 aprilie, expertul tehnic al televiziunii le-a spus telespectatorilor cum pot face ca imaginea să devină color. „Tot ce trebuie să faceţi este să puneţi pe ecran o pereche de colanţi”. Zis și făcut. O mulțime de oameni au căzut în această farsă și s-au apucat să caute prin casă colanți pentru a-i pune pe televizor.
Trei ani mai târziu, în Danemarca s-a anunțat că a fost adoptată o nouă lege conform căreia toți câinii vor fi vopsiți în alb. Asta pentru a-i ajuta pe șoferi să îi observe mai ușor, evitând astfel accidentele.