eematico – știință prin joacă pentru copii. Răspunsuri serioase la întrebări haioase
Ați auzit de eematico? Este locul unde cei mici învață noțiuni ale științei prin joacă. ȘTIRI PENTRU COPII a făcut câteva căutări și a descoperit locul unde copiii învață jucându-se matematică, fizică sau arhitectură. Se află în București. eematico este o organizație care urmărește să inspire educația din România. Abordând o nouă strategie, Eematico aduce un plus în educație prin modalitățile pe care le folosește. eematico – știință prin joacă pentru copii.
ȘTIRI PENTRU COPII a discutat cu Mihaela Sultana, specialist marketing și co – fondator al centrului eematico.
Cum a luat naștere?
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum a luat naștere eematico?
Mihaela Sultana: eematico a fost creat din dorința a 11 oameni, care și-au dorit să facă mai mult pentru societatea din care fac parte și să își aducă contribuția în domeniul educației. Am văzut lipsurile educației din România și astfel a luat naștere ideea de a pune accentul mult mai mult pe explorare, testare, construcție și bricolaj în detrimentul achiziției oarbe de concepte și noțiuni.
Ne-am dorit foarte mult să creăm un makerspace pentru copii și am început să lucrăm la programe educaţionale, preluând cunoștințe din mai multe domenii de activitate ale adulţilor. Cum ar fi arhitectura, fizica, matematica, arta. Le-am transpus în experienţe hand zone, în activităţi prin care copiii explorează materiale didactice sau bricolează (construiesc). Numele businessului înseamnă educaţie, dar şi colaborare. Este foarte importantă joaca pentru noi. Noi credem că joaca este învăţare şi vrem să învăţăm copiii prin joacă. Am luat-o din aproape în aproape, am început cu activităţi de bricolaj, iar acum avem mai multe tipuri de cursuri.
Am reușit cu o investiție minimă să creăm o afacere sustenabilă despre care puțini credeau că este posibilă și puțini antreprenori s-ar fi încumetat să o facă – un business de cercetare, dezvoltare și implementare de cursuri pentru copii, bazate pe educație prin joacă și experiențe practice; o afacere 100% românească.
Ce înseamnă eematico
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce înseamnă Eematico pentru fondatori organizației?
Mihaela Sultana: Pentru noi, co-fondatorii, este educația de care ne-ar fi plăcut să avem parte când eram copii, este totodată contribuția noastră adusă societății și gura noastră de aer într-o lume în care tot mai puțini oameni își urmează pasiunile și își iubesc profesia.
Este nevoie de multă pasiune ca să poți crea lucruri minunate pentru copii. Asta facem noi la eematico, transpunem pasiunea noastră pentru educație în activități care îi fac pe cei mici să râdă cu gura până la urechi. Aici copiii sunt încântați pentru că au ocazia să facă lucruri pe care nu le mai fac nicăieri. Lucrează cu scule și unelte electrice, fac lucruri de oameni mari, testează mecanisme și idei, explorează zeci de materiale didactice și sunt ajutați să descopere răspunsuri.
ȘTIRI PENTRU COPII: Care sunt principalele activități “marca” eematico?
Mihaela Sultana: În cadrul programelor educaționale eematico, copiii descoperă domenii variate într-un mod educativ și distractiv! Copiii planifică, construiesc, se distrează și învață să aibă încredere în forțele proprii. Să folosească inspirat resursele personale, să distribuie corect merite și responsabilități. Să-și poată evalua singuri acțiunile și deciziile.
Programe și cursuri
Programele sunt împărțite pe 3 categorii de vârstă:
3-6 ani: cursul I Can Be, tabere de construcții, atelier pentru copii și părinți, fieldtrip-uri. Opționalul I Can Be care se desfășoară în grădinițe din București
7-12 ani: cursul Inginericum, opținalul Maker Exploratorium în școli, tabere de construcții, atelier pentru copii și părinți, fieldrip-uri
18-99 ani: evenimente corporate și teambuilding-uri pentru adulți
Principalele programe, care se desfășoară aproape zilnic la centrul nostru sunt cursul de 3-6 ani (I Can Be) și cursul de 7-12 ani (Inginericum).
Cursul I Can Be este locul în care cei mici învață tehnici de construcție construind o casă. Înțeleg corpul uman și află mai multe despre organe interne, mușchi sau piele cu ajutorul manechinelor pufoase eematicești sau deslușesc tainele justiției apelând la… lumea ciocolatei.
Indiferent de tematică, cursul urmărește atât latura tehnică, cât și artistică. Micii specialiști lucrează cu scule electrice și unelte. Pictează, creează idei și proiecte. Își depășesc limite și descoperă activități pe care ajung să le adore, deși nu ar fi bănuit asta. Băieți care nu se mai pot dezlipi de grădinărit sau fetițe care sunt experte la “șurubărit”. Cu toții au ocazia să dezvolte relații cu ceilalți participanți. Să își dezvolte creativitatea, să exerseze capacitatea de planificare și aceea de a găsi soluții.
Cursul Inginericum este locul în care găsim răspunsuri serioase la întrebări haioase.