Și copiii nevăzători desenează. Vino să vezi cât de frumos o fac
Dacă ești nevăzător nu poți desena? Nici vorbă. Poți vedea tactil, poți vedea olfactiv, poți vedea sonor, kinetic, poți vedea caloric, imaginativ, conceptual. Sunt infinite moduri de ”a vedea”.
Pornind din acest adevăr s-a născut proiectul “Dincolo de vedere”, un concept prin care artistul vizual Nada Stojici și-a propus ”imposibilul”, acela de a desena cu nevăzătorii, și a făcut-o și cu ajutorul nostru, al Asociației Știri pentru Copii. Copiii nevăzători din cadrul Liceului Teoretic Special ”Iris” din Timișoara au fost chemați să descopere o lume care, aparent, le era interzisă. Opt dintre ei au descoperit că pot să își depășească condiția și au creat desene incredibile.
”Ei, copiii nevăzători cărora le este dedicat acest proiect, sunt pe un drum numit școală iar eu pe un drum numit viață. Arta de a trăi nu se învață ci învățăm unii lângă alții să dăruim încredere, bucurie, speranță, rechizite pentru viață. Împreună învățăm să fim oameni frumoși și cu folos”, mărturisește artista plastică.
Vernisajul desenelor realizate de Nada Stojici împreună cu elevii Liceului Iris va avea loc joi, 8 iunie 2017,de la ora 17.00 la Casa Artelor, Galeria Pigmalion. În deschiderea evenimentului care s-a realizat cu sprijinul Asociației Cloud Factory, al Asociației Știri pentru Copii, Fundației Academice Culturale Timișoara, respectiv a cluburilor Lions – Iris și Lions International, va vorbi scriitorul Marel Tolcea.
”Artist vizual și, poate ca sculptor, Nada Stojici pornește de la cunoașterea acestui ccomplex potențial de transfer, de sinteză cu resorturi imaginative, pentru a substitui/creea din stimularea celorlalte simțuri, vederea. Formația de sculptor o leagă mai ales de suportul formal, ca indicator spațial, ca generator de volum, de relief, și de suport al procesului narativ. Comunicarea cu un grup de copii și adolescenți nevăzători, în cadrul unui proces educativ alternativ, a debutat printr-o relaționare între olfactiv, ca stimul imaginativ, tactil, primul nivel de translare conceptual senzorial a văzului în discurs, utilizând scrierea ca organizare de grupuri de puncte, semne minimale, geometric combinatorii, generatoare de spațiu sesizabil ca relief și de discurs textual, punctul ca generator de linie în fluxul său dinamic susținând un desen pur conceptual, emoția fiind transmisă de obiectul/grupul de obiecte organizate pe suprafața hârtiei speciale, complezente la apăsare, la reliefare, a hârtiei pentru scrierea braille. Ca element de construcție material-sesizabil și într-un mod deja familiar, fluxul de puncte devine transportor de emoție prin sarcina semnificativă. O etapă următoare va aduce pe baza similitudinilor de vibrații ce leagă cromatismul sonor/muzical de cel vizual, al armoniilor ce susțin compoziția cromatică.
Dezarmant de inocente ca mesaj și tipologie formală, directe și, în simplitatea lor, complexe emoțional, desenele din atelierul de care se ocupă la Timișoara Nada Stojici, ca parte dintr-o amplă rețea de ateliere în care se obișnuiesc să se exprime, să comunice și să simtă ceea ce natura le-a făcut inaccesibil și cultura încearcă să depășească, sunt incluse într-o expoziție-instalație, combinație de dezordine de atelier și joc spațial adresat publicului și de care autorii desenelor, subiecții efortului educativ compensator au doar acces conceptual-imaginativ, joc mediat de o construcție de oglinzi concave și plane. O expoziție ce surprinde un proces de transgresare a limitelor și un produs artistic”, explică criticul de artă Alexandra Titu.