Mortalitate infantilă imensă în Tulcea: de cinci ori mai mare decât în București
Mortalitatea infantilă este mare în Tulcea. De cinci ori mai mare decât în București. Organizația Salvați Copiii România a decis să intervină de urgență.
Rata mortalității infantile în Tulcea a fost, anul trecut, de cinci ori mai mare decât în București. Salvați Copiii România a decis să intervină de urgență. Cum? Prin dotarea maternității Spitalului Județean de Urgență Tulcea cu două incubatoare și cu nouă injectomate. Valoarea totală a aparaturii este de 28.728 de euro.
Maternitatea tulceană a mai primit și în trecut un incubator de transport, unul de terapie intensivă și un ventilator de suport respirator. Donațiile s-au ridicat la valoarea de 38.100 de euro.
Harta mortalității infantile
Datele Institutului Național de Statistică (INS) pentru 2018 arată discrepanțele care există la nivel național în ceea ce privește șansa la viață a nou-născuților.
Cele mai mari rate ale mortalității infantile s-au înregistrat în Tulcea (15,5‰), Botoșani (12,9‰), Sălaj (11,5‰), Călărași (11,2‰) și Caraș-Severin (10‰).
La polul opus, cele mai mici rate ale mortalității infantile sunt în Dâmbovița (2,9‰), București (3,6‰), Giurgiu, Arad și Timiș (4,5‰).
Tulcea, zonă geografică vulnerabilă
În județul Tulcea accesul la serviciile medicale este îngreunat de particularitățile geografice. Iarna, singurele căi de acces, canalele, sunt blocate și accesul este greoi în zonă.
În 2018, la Spitalul Județean Tulcea au fost înregistrate 952 de nașteri. Dintre acestea, au fost premature 125, copiii cântărind sub 2.500 de grame. Anul acesta, au fost înregistrate 822 de nașteri, dintre care 94 premature. Tot anul acesta, au avut loc 10 transferuri ale bebelușilor spre unități medicale cu aparatură potrivită, înregistrându-se nouă decese.
Salvați Copiii România a identificat, în cei opt ani de campanie de reducere a mortalității infantile, mecanisme de finanțare pentru achiziția de aparatură medicală performantă. Menirea acesteia e să acopere componenta de intervenție, întrucât salvarea vieților copiilor născuți prematur reprezintă o urgență.
Amalia Năstase, ambasador al campaniei, a evidențiat importanța responsabilității sociale și a implicării companiilor în reducerea mortalității în România: ”Salvați Copiii intervine concret și consistent, iar noi putem ajuta la rândul nostru utilizând mecanismul de direcționare a 20% din impozitul pe profit al companiilor. Acesta reprezintă un real ajutor pentru continuarea campaniei de dotare a maternităților cu aparatură vitală de ultimă generație necesară pentru salvarea vieților celor mici”.