Știi câți ani are câinele tău? Un vechi mit – un nou studiu
Un vechi mit – un nou studiu. Știi câți ani are câinele tău? Cercetătorii au descoperit o nouă formulă pentru calcularea vârstei celor mai buni prieteni ai omului. Pare simplă, dar nu este.
Cercetători de la Universitatea din California au descoperit o nouă formulă pentru calcularea vârstei câinilor. Potrivit Daily Mail, metoda este mult mai grea decât am putea crede.
Cercetătorii susțin că înmulțirea cifrei 7 cu anii câinelui pentru aflarea vârstei adevărate a acestuia este un mit. Ei au definitivat o formulă mai corectă pentru calcularea vârstei relative a câinelui în comparație cu omul. Se pornește de la rata la care se adaugă moleculele la ADN.
Comparația reală între vârsta câinilor și a omului nu este așa ușor de găsit, afirmă Tina Wang, conducătorul echipei de cercetare. Motivul este că speciile ajung la maturitate în ritm diferit, durata de viață a câinilor depinzând și de rasă.
Cum calculezi anii câinilor în ani ”umani”
La baza formulei stă schimbarea ADN-ului în timp, mai exact a moleculelor ce se adaugă la ADN. Ele pot fi utilizate pentru măsurarea vârstei în cazul câinilor și a oamenilor în procesul numit ”ceasul epigenetic”.
Câinii mai mari pot trăi 6 – 7 ani, iar cei mici până la 18 ani.
Similarități ale etapelor importante între oameni și câini au fost descoperite de cercetători, în special în cazul calculării vârstei.
Formula implică găsirea logaritmului natural al anilor câinelui, înmulţirea cu 16 a logaritmului, adăugându-se la final cifra 31. Logaritmul se poate calcula și pe internet ori pe calculator.
Anii câinelui în ani ”umani” = Logaritmul anilor câinelui × 16 + 31. Utilizând formula aceasta, un câine în vârstă de 18 ani ar avea 77 de ani ”umani”. Un câine cu vârsta de 2 ani ar avea 42.
Perioadele din viața câinilor nu se potrivesc cu perioadele din viața oamenilor. Mai ales pubertatea. Cercetătorii consideră noua formulă mult mai exactă decât ”mitul” inițial care spunea că vârsta câinelui în ani ”umani” se obține înmulțin anii trăiți de patruped cu cifra 7.
Relativ: care se referă la cineva; care are legătură cu ceva sau cu cineva
Molecula: cea mai mică parte dintr-o substanță care mai păstrează compoziția procentuală și toate proprietățile chimice ale acelei substanțe
ADN: (Acid Dezoxiribonucleic) este o moleculă enormă ce conține întreg codul nostru genetic, toate instrucțiunile legate de generarea proteinelor ce ne dau voie să trăim, plus gene care stabilesc forma, structura și culoarea fiecărei părţi din corpul nostru
Rasă: grup de indivizi aparținând aceleiași specii de microorganisme, plante, animale, cu caractere comune, constante, conservate ereditar, care se diferențiază de alte varietăți din aceeași specie prin anumite caractere specifice
Ceasul epigenetic: test biochimic folosit pentru a măsura vârsta
Logaritm natural: logaritm în baza lui e a unui număr este puterea la care trebuie ridicată baza e pentru a obține numărul respectiv