3 decembrie, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități
În fiecare an, în 3 decembrie, este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. În 1992 Organizația Națiunilor Unite a stabilit acest lucru. Iar în fiecare an sărbătorii se adaugă o temă. Tema aleasă în acest an este: „The Future is Accessible” – Viitorul este accesibil.
Organizația Națiunilor Unite (ONU) este cea mai importantă organizație internațională și are 193 de țări membre. Pe lângă implicarea sa în acțiunile umanitare și de menținere a păcii, organizația se ocupă și de altele. Salvează vieți, apără mediul și combate sărăcia. ONU este formată din șase instituții principale, iar cinci dintre ele au sediul la New York. Cea de a șasea are sediul în la Haga, în Olanda.
Știați că numărul persoanelor cu dizabilități din România a crescut de la an la an? Conform Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, în țara noastrtă, la 30 iunie 2019 numărul persoanelor cu dizabilități era de 833.131. Cel mai mare număr se înregistrează la București (69.058), iar cel mai mic la Covasna (6.160). Persoanele cu vârsta de peste 50 de ani reprezintă 71,87% din totalul persoanelor cu dizabilități. De asemenea, femeile reprezintă 53,07% din total.
Cum e viața copiilor cu dizabilități în România
Ruxandra Mateescu, fondatoarea comunității online Supereroi printre noi, a oferit în exclusivitate un interviu pentru ȘTIRI PENTRU COPII. Ea ne-a explicat care e viața copiilor cu dizabilități în România în anul 2019.
Întrebată cât de greu este să ai un copil cu dizabilități la noi în țară, Ruxandra ne-a spuns: „E cumplit de greu. E inuman de greu. Din toate punctele de vedere. Nu ai nimic pentru acești copii. Nu ai diagnosticare la timp, nu ai acces la terapii de calitate decât cu foarte mulți bani, ai o relație foarte proastă cu statul.
Statul nu îți oferă nimic dar în același timp îți cere foarte multe hârtii cu care își acoperă nimicul acesta. Suntem foarte departe de mentalitatea de care ar fi nevoie în așa fel încât să fie bine. După ce că îți e greu în relați cu statul, când ai un copil cu nevoi speciale îți e greu și în comunitatea din care faci parte.” Întregul interviu poate fi consultat aici.
La aceeași dată existau 71.893 copii cu dizabilităţi, cu 1.123 copii (7%) mai mulţi comparativ cu finele lui 2018. Conform Autorității Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie, cei mai mulţi, respectiv 43.354 erau încadraţi în grad de handicap grav. De asemenea, erau înregistraţi 1.286 copii încadraţi în grad de handicap uşor, 16.932 în grad de handicap mediu şi 10.321 copii în grad de handicap accentuat.
Cei mai mulţi copii încadraţi în grad de handicap grav (19.184 copii) aveau între 7 şi 13 ani, iar cei mai puţini (2.854 copii) între 0 şi 2 ani.
Premierul cere integrarea copiilor cu dizabilități în sistemul de învățământ
De Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, premierul Ludovic Orban a vizitat un centru de asistență pentru acestea. „Am discutat despre mai multe probleme: în primul rând adaptarea învăţământului la nevoile persoanelor cu dizabilităţi şi integrarea unui număr cât mai mare dintre copiii care au dizabilităţi în forme de învăţământ normal, numărul foarte redus de profesori care asistă, care au specializare aparte, am înţeles că sunt 1.385 doar la nivel naţional şi care nu permit accesul într-un număr mai mare al copiilor cu dizabilităţi în clasele normale. Există şi o rezistenţă, asta e o mentalitate care trebuie schimbată. Copiii, care nu din vina lor au o dizabilitate sunt copii normali, care trebuie să fie trataţi ca nişte copii cu probleme specifice, cu nevoi speciale, dar ei trebuie trataţi normal şi trebuie primiţi în clase şi în societate”, a declarat premierul Ludovic Orban, la finalul întâlnirii.