INTERVIU EXCLUSIV cu Voicu Dumitraș, alias Cipi din serialul Hackerville. Semifinalist la Vocea României Junior și unul dintre actorii principali în serialul Hackerville, Voicu Dumitraș a acordat un interviu in exclusivitate echipei ȘTIRI PENTRU COPII. Voicu Dumitraș este un adolescent în vârsta de 15 ani, elev în clasa a 9-a la Colegiul Național Bănățean in Timișoara. Îi plăcea muzica încă de mic iar prin intermediul trupei de teatru din liceu și-a descoperit înclinația spre actorie. În urma unui casting a fost ales să joace rolul hacker-ului Cipi, în serialul Hackerville.
Dacă nu ai văzut serialul, synopsis-ul ar suna cam așa: Un atac cibernetic, ai cărui responsabili par a fi o rețea de hackeri din România, afectează una dintre cele mai mari bănci din Germania. Lisa Metz (Anna Schumacher), expertă în criminalitate informatică în Frankfurt, conduce ancheta în Timișoara, orașul în care s-a născut. Lisa ajunge să se confrunte cu secrete incomode din trecutul familiei sale. Între timp, ancheta lui Adam Sandor (Andi Vasluianu), polițistul român care se ocupă de caz, este dată peste cap de sosirea Lisei. Investigația îi duce pe cei doi, Lisa și Adam, pe urmele unui hacker genial (Voicu Dumitraș).
ȘTIRI PENTRU COPII: Într-un an ești pe ecran la Vocea României Junior, iar în celălalt joci unul dintre personajele principale într-un serial pe HBO. Cum a fost trecerea?
Voicu Dumitraș: Eu am cochetat cu muzica de când mă știu și de când am început gimnaziul am început să descopăr și pasiunea mea pentru teatru. Nu știu, cred că trecerea a fost destul de smooth (ușoară, din limba engleza) pentru că a trecut destul de mult timp, au fost 3 ani între Vocea României și Hackerville. În acești 3 ani am putut să le fac pe amândouă și să mă decid ce și cum.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum a fost experiența cu echipa de filmare?
Voicu Dumitraș: A fost ciudat în primă fază, pentru că nu aveam nici 14 ani și eu, copil, înconjurat de profesioniști acolo era o senzație destul de ciudată. Aveam o frică cumva că dacă fac ceva greșit mă dau afară. Am fost complexat și mi-a fost frică pentru prima parte a filmărilor și apoi mi-am dat seama că crew-ul (echipa, din limba engleza) erau profesioniști. Pe lângă că erau buni în ceea ce făceau, m-au făcut să mă simt inclus în grup. M-au tratat nu ca pe un copil, ci ca pe un coleg. Cred că este un lucru foarte important în industria asta. A fost foarte mișto, a fost foarte bine!
ȘTIRI PENTRU COPII: Nu te-au privit ca pe un amator?
Voicu Dumitraș: Nu, deci de la început ei m-au privit serios, în ciuda fricilor mele. Mi-au dat încredere în mine, suficientă dar nu cât să îmi dau aere. Depinde de prietenii și de familia mea cum cred că m-am schimbat.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cât de greu a fost să intri în pielea personajului Cipi?
Voicu Dumitraș: Am avut și lucruri în comun cu Cipi și lucruri care, poate, n-au fost în comun cu el. Cred că m-a ajutat inocența vârstei pentru că Cipi este the whole point (punctul principal). Practic atunci când te gândești la un hacker nu te gândești la un copil inocent, iar el trebuia să arate așa, inocent. Nu știu dacă mi-a reușit sau nu, însă a fost ușor pentru mine datorită vârstei. A fost greu să fac ce trebuia Cipi efectiv să facă, în sensul în care eu nu m-am jucat jocuri pe calculator, mai degrabă citeam când eram mai mic. A fost greu din punctul ăsta de vedere.
ȘTIRI PENTRU COPII: E uimitor cum ai reușit să îmbini muzica, actoria și școala. Cum ai reușit să joci în serial dar fără să rămâi în urmă cu școala?
Voicu Dumitraș: Eu niciodată nu m-am străduit foarte mult pentru școală. Nu trebuie să muncești foarte mult atât cât ești atent și prinzi din zbor. Când nu eram la școală am avut noroc cu colegi care m-au sprijinit și colegi care mi-au trimis temele. Părinții mei care nu m-au lăsat nicio secundă să mă culc pe o ureche.
ȘTIRI PENTRU COPII: Înainte de Hackerville ai fost și la Vocea României, unde ai ajuns până în semifinale. Te recunosc oamenii pe stradă?
Voicu Dumitraș: Se întâmplă. S-a întâmplat și după Vocea României, și după Hackerville. La un moment dat – este o poveste amuzantă – eram în tramvai și într-o zi erau două fete mai mici care se uitau la videoclipuri de la Vocea României. Au ajuns pe un videoclip cu mine și ziceau “Wow, ce fain cântă ăsta”. Eu eram în spate, n-am spus nimic, și a ajuns sfârșitul piesei și zic eu “Mulțumesc”. E fain să te recunoască lumea. Nu e ca și cum oriunde mă duc lumea e “Wow Voicu”, sau ceva de genul. E plăcut să te recunoască lumea și să știi că lumea a apreciat ceea ce ai făcut.
ȘTIRI PENTRU COPII: Acum că ești în clasa a 9-a, ai colegi noi. Simți că ei se comportă diferit cu tine? Poate te-au văzut la Vocea României sau poate s-au uitat la serial.
Voicu Dumitraș: O parte dintre colegii mei, pentru că o parte au rămas cu mine în clasă. Cei care mă cunosc au rămas cu aceiași impresie pe care au avut-o și înainte față de mine și asta mă bucură. Desigur că sunt unii care, nu știu dacă să spun invidie dar pur și simplu își dau ochii peste cap când aud de mine. Eu sunt o persoană prietenoasă, sociabilă și mă împrietenesc cu toată lumea. Am avut și situații în care am avut și colegi invidioși sau pur și simplu nu le-a plăcut de mine.
Acum, cum sunt a 9-a, am întâlnit foarte mulți colegi noi și foarte mulți și din alte clase au zis că se așteptau ca eu să am mult mai multe fițe sau ceva de genul. Ok, de ce? Pentru că am fost într-un serial sau ceva sau… nu știu. Lumea are preconcepții și lumea judecă. Cred că oamenii care sunt apropiați de mine și care mă cunosc au aceeași părere și impresie față de mine pe care au avut-o și înainte. Sper că nu acest lucru nu se va schimba.
ȘTIRI PENTRU COPII: Am văzut că ai deja lansate pe YouTube două melodii în colaborare cu un producător ceh. Cum au luat naștere aceste colaborări?
Voicu Dumitraș: Trebuie să recunosc că piesele cu Jezzpi, Change și Forget About the Sorrow, au luat naștere după ce el m-a văzut la Vocea României. Mi-a trimis un demo și era foarte, foarte pop și nu era deloc pe stilul meu. Nu e dificil să lucrezi cu mine, dar eu știu ce vreau. Am făcut și eu câteva compromisuri, a făcut și el câteva compromisuri și după au ieșit aceste două piese de care suntem mulțumiți.
Eu acum încă îmi găsesc stilul și muzical nu pot spune că asta este neapărat ceea ce vreau să fac în continuare. Stilul meu tinde să se schimbe mai mult spre RNB cred, dar pentru orice artist contează evoluția. A fost un avantaj că la o vârstă atât de fragedă am scos cu un producător ceh 2 piese. A fost fain că un producător ceh m-a abordat pe mine și a vrut să scoatem împreună două piese.
ȘTIRI PENTRU COPII: Faci parte dintr-o trupă alături de alți 4-5 tineri numită Neon. Cum a fost înființată trupa?
Voicu Dumitraș: Eu am cântat și încă mai cânt cu o trupă numită The Gears Band și mi-a plăcut idea de a fi într-o trupă. Adevărul este că e mult mai fain pentru orice artist să cânte cu o trupă decât să cânte cu negative, se simte mai autentic, mai real. Atunci am zis că vreau să fac același lucru pe care l-am făcut cu trupa de adulți, doar să îmi fac eu o trupă de copii.
Eu cunoșteam pe tatăl unor copii care mai sunt în trupe, în Peregrinii spre exemplu, și atunci copiii lui au fost de acord să intre și în trupa noastră. A mai strâns el de la alte școli un chitarist și o percuționistă și așa a luat naștere trupa și am cântat la festivaluri. Suntem în creștere și în continuă dezvoltare, dar sunt foarte mulțumit de ce am reușit să facem până acum. Deși acum perioada asta cu balurile e destul de ocupată și nu am reușit atât de tare să repetăm, dar ne vom reveni și sigur vom cânta și în continuare împreună.
ȘTIRI PENTRU COPII: Când și unde vă putem asculta?
Voicu Dumitraș: Nu știu să zic sigur unde avem următorul concert, dar noi de obicei cântăm la festivaluri. De exemplu, am cântat acum un an și acum doi ani la festivalul Open Stage Kids Timișoara. Mai avem și evenimente separate, am cântat la evenimente caritabile deschise publicului, dar acum nu pot să spun exact unde și când dar “stay tuned”! (stați pe fază, din engleza).
ȘTIRI PENTRU COPII: Dacă toată viața ai putea să faci un singur lucru, să cânți sau să joci în filme, ce ai alege să faci?
Voicu Dumitraș: Nu m-am decis ce vreau să fac pe viitor. Pentru amandouă simt un diferit tip de fericire când le fac și nu aș putea să aleg sigur. Cred că cea mai safe (sigură, din engleza) opțiune este să le fac pe amândouă până când că una o depășește pe cealaltă sau când simt că vreau să mă duc într-o direcție mai degrabă decât în cealaltă și atunci voi lua decizia. Cine știe, poate nu e nevoie să fac o alegere pentru că, de exemplu, în ultima vreme sunt pasionat foarte mult de Broadway și de musical. Mi-ar plăcea să joc în musicaluri deși foarte mulți artiști de pe Broadway joacă și în filme sau cântă. Poți să fi polivalent, nu e o regulă sau o rețetă.
ȘTIRI PENTRU COPII: Pentru copii ești cu siguranță un model, ce sfaturi le-ai da copiilor care vor să îți calce pe urme?
Voicu Dumitraș: E foarte ciudat să mă numesc singur un model, însă pentru toți copiii care vor să ajungă undeva în zona artistică le recomand, în primul rând, când se ivește o ocazie, să profite de ea. Să nu le fie frică de ce o să spună lumea, să acționeze, să nu le fie frică să se facă văzuți. Dacă tu nu te duci la castinguri, deși în zona asta nu sunt forte multe castinguri, dar dacă tu nu profiți și nu vrei să te faci văzut, să trimiți videoclipuri pe la diverse agenții de casting. Si eu fac asta prin România, îmi trimit de mai multe ori pe an profilul, trimit monologuri și prezentări. Nu o să te faci văzut dacă nu o să faci și tu ceva în această direcție.
Foarte important este simultan să înveți pentru școală, fiindcă este foarte importantă deși nu-mi place să recunosc și îmi dau ochii peste cap de fiecare dată când părinții spun asta, dar școala este foarte importantă. Nimeni nu îți cere să fii premiant dar este important să te menți cel puțin pe linia de plutire, să înveți la școală și să te dedici pentru că școala este o opțiune sigură și indiferent că vom reuși sau nu în meseria asta, care depinde foarte mult de riscuri și de șanse, școala este o bază sigură și trebuie să ne intereseze.
Andreia Apetrei
Synopsis= rezumat;
Atac cibernetic= mișcare care dezactivează calculatoare și fură date personale( și nu numai);
Criminalitate informatică= infracțiuni informatice; infracțiuni comise prin intermediul sistemelor informatice;
Anchetă= cercetări amănunțite;
Hacker= persoană care încearcă să obțină acces neautorizat la un computer sau la datele deținute în acesta
Smooth= (din engleză) ușor, bun. În contextul nostru: Trecerea a fost ușoară;
Crew= (din engleză) echipa de pe platou;
The whole point= (din engleză) tot punctul de vedere;
Stay tuned=(din engleză) fii pe fază!; rămâneți aproape;
Musical= gen de spectacol realizat prin prelucrarea unor tradiții ale operetei și ale teatrului muzical, de varietăți, de revista;
Broadway= cartierul central al New York-ului, unde sunt cele mai renumite teatre unde se joacă musical-uri .
Sursa foto: https://www.instagram.com/dvmitrash/, www.imdb.com