Japonia are cei mai sănătoşi copii. Gustările de acasă, interzise în şcoli
Japonia are cei mai sănătoşi copii. Conform unui raport UNICEF această ţară ocupă primul loc în lume la sănătate infantilă. În acelaşi timp, copiii japonezi au cea mai scăzută rată de obezitate. Studiul a analizat 41 de state şi arată că doar 14% dintre japonezii cu vârste între 5-19 ani sunt obezi spre deosebire de SUA unde 42% dintre minori au exces de greutate.
De ce sunt minorii japonezi cei mai echilibraţi în greutate?
Cel mai important factor în sănătatea copiilor niponi îl constituie prânzul luat la şcoală. Mesele de prânz sunt obligatorii în învăţământul japonez, iar gustările de acasă sunt interzise. Meniurile sunt stabilite de nutriţionişti, au în jur de 700 de kilocalorii repartizate echilibrat în carne, glucide şi legume.
Dieta este însoţită de educaţie nutriţională. “Legea prevede că prânzurile şcolare trebuie să fie o parte integrantă a educaţiei. Nu este vorba doar despre hrănire: copiii învaţă, de asemenea, să servească mâncarea sau să facă curăţenie în sălile de mese.”, precizează un oficial al Ministerului Educaţiei din Japonia pentru studyinternational.com
Deşi nu este gratuit, prânzul şcolar este puternic subvenționat de stat. În fiecare an, guvernul japonez face o analiză a obiceiurilor alimentare în şcoli, pentru a adapta meniul copiilor. Alimentele care se regăsesc în meniul elevilor japonezi sunt: sardine, lapte, orez, portocale, supă de legume. Altă variantă de meniu cuprinde orez, alge uscate, varză, supă de tofu, ceai. Meniul este standard, iar copiii japonezi mănâncă împreună cu profesorii. Aceştia au la dispoziţie suficient timp să servească masa. Tot ei sunt cei care curăţă sala unde mănâncă.
Experţii clarifică faptul că această cultură nu a apărut peste noapte. Prânzurile şcolare au început în Japonia în 1889 şi s-au prelungit după cel de-al doilea Război Mondial pentru a combate malnutriţia copiilor într-o perioadă cu alimente puţine şi rare.
STIRI PENTRU COPII a mai publicat articole despre sănătate şi obezitate.