Un mit spulberat. Băieții și fetele au aceleași abilități la matematică!
Matematica pentru unii dintre noi este o distracție, iar pentru alții un film de groază. Până nu de mult, se credea că băieții sunt mai buni la matematică doar pentru că… sunt băieți și ei gândesc mai logic. Ei bine, nu este deloc așa. Acest mit a fost spulberat de cercetările care spun că băieții și fetele au aceleași abilități la matematică.
Băieții și fetele au aceleași abilități matematice. Dezvoltarea creierului lor este echivalentă, procesează operațiunile în același mod și pun același interes în numere.
Jessica Cantlon, o cercetătoare din cadrul Universității Carnegie Mellon din Statele Unite, a condus o echipă care a examinat amănunțit dezvoltarea creierului copiilor mici.
Cercetările au negat faptul că „mintea” fetelor are deficiențe biologice pentru învățarea matematicii.
„Știința nu se aliniază cu credințele populare”, au declarat Cantlon, Ronald J. și Mary Ann Zdrojkowski, profesori cercetători la Colegiul Dietrich al Umanilor și Științelor Sociale. „Vedem că creierele copiilor funcționează în mod similar, indiferent de sex. Sperăm că putem schimba așteptările față de ceea ce copiii pot realiza în matematică”.
Studiul a fost efectuat cu ajutorul unui aparat RMN care a măsurat activitatea creierului la 104 copii mici, între 3 si10 ani, dintre care 55 de fete. Măsurătoarea s-a făcut în timp ce copiii vizionau un videoclip educativ despre matematică (operații de numărare și adunare). Cercetătorii au comparat scanările de la băieți și fete pentru a evalua similitudinea creierului. În plus, echipa a examinat maturitatea creierului comparând scanările copiilor cu cele luate de la un grup de adulți (63 de adulți, dintre care 25 de femei). Aceștia au urmărit aceleași videoclipuri de matematică.
Dezvoltarea creierului fetelor și băieților nu prezintă diferențe
După ce acest experiment s-a încheiat, Jessica Cantlon a comparat statisticile și a reieșit că nu există nicio diferență în dezvoltarea creierului fetelor și băieților. Ba mai mult, nu a existat nicio diferență în modul în care băieții și fetele prelucrau operațiile de matematică, iar cei testați au dat dovadă de aceeași atenție la urmărirea clipurilor.
Acest studiu se bazează pe munca anterioară a echipei, care a găsit performanța comportamentală echivalentă pe o serie de teste matematice între băieți și fete.
Citiți mai multe despre cercetari și studii cu privire la copii pe ȘTIRI PENTRU COPII.
Romina Crăciun
Dicționar
Abilitate: îndemânare
RMN: rezonanță magnetică nucleară (tehnică ce permite scanarea corpului uman)