Expoziția anului la Oradea cu lucrări de Picasso, Matisse, Dali, Klimt
Opere de artă realizate de cei mai mari artiști ai lumii sunt expuse la Muzeul Orașului Oradea (MOO). Expoziția anului la Oradea cu lucrări de Picasso, Matisse, Dali, Klimt conține creații de grafică și litografii de zeci de mii de euro, remarcabile.
Multe din lucrările semnate Pablo Picasso fac parte din celebra serie ”Suita Vollard”, care curpinde 100 de piese realizate de artist în perioada 1930 – 1937. Lucrările de Matisse provin din seria ”Albastru”, iar alături de ele sunt expuse studii și nuduri de Gustav Klimt.
Evenimentul face parte din Festivalul Internațional de Teatru și este considerat de presă și de specialiști expoziția anului în România. Interesant de știut e că parte din lucrări provin dintr-o colecție particulară a unui avocat român.
Expoziția va putea fi vizitată până în 15 ianuarie 2020, de marți până duminică, între orele 9,00 – 17,00. Elevii, studenții, pensionarii și grupurilor organizate mai mari de 10 persoane, plătesc 3 lei intrarea, iar adulții 5 lei. Doritorii pot solicita și ghid, taxa fiind de 10 lei, pentru grupurile de minim 10 persoane.
Cine sunt marii artiști expuși la Oradea
Pablo Picasso (25 octombrie 1881 – 8 aprilie 1973) a fost pictor, grafician, sculptor, poet, desenator și ceramist spaniol. A rupt totalitatea convențiilor cunoscute în materie de stil. A inventat cubismul și a dominat secolul 20 prin arta sa. Lucrarea ”Domnișoarele din Avignon” este considerată de referință pentru acest stil, cubismul însemnând un mod cu totul nou, original, de tratare a formelor.
Henri Matisse (31 decembrie 1869 – 3 noiembrie 1954) a fost un pictor francez, dar și un reprezentat de succes al secolului al XX-lea în artă. Este, de altfel, unul din principalii inițiatori ai artei moderne. Impresionat de modelele iilor românești, a pictat seria de lucrări ”La Bouse Roumaine” (bluza românească).
Salvador Dali (11 mai 1904 – 23 ianuarie 1989) pictor, scriitor, regizor de film, sculptor, fotograf și scenarist spaniol. A fost cel mai excentric reprezentant al curentului suprarealist în artă. Una dintre cele mai importante lucrări ale sale este ”Persistența memoriei”.
Gustav Klimt (14 iulie 1862 – 6 februarie 1918), pictor și decorator austriac. A fost liderul avangardei vieneze și unul din fondatorii curentului ”Secession”.
Laura Moldovan
Dicționar
Vernisaj: deschiderea unei expoziții
Grafică: imagine ori un desen
Litografie: metodă de reproducere și de multiplicare pe hârtie a textelor, desenelor, figurilor prin utilizarea de negative imprimate sau desenate pe o piatră specială, calcaroasă
A zăbovi: a sta, a rămâne pe loc
Nud: gol, dezbrăcat
Convenție: învoială
Cubism: curent formalist modern în artele plastice, apărut la începutul secolului al XX-lea
Ie: bluză specifică portului național românesc
Excentric: neobișnuit
Suprarealism: termenul care definește curentul artistic și literar de avangardă care proclamă o libertate totală de expresie