O serie de opere de Corneliu Baba sunt expuse în premieră publicului, la Timișoara. Acesta este considerat unul dintre cei mai importanți pictori bănățeni. Expoziția numără 112 de lucrări.
Pentru prima dată un muzeu din România pune pe simeze schițe și lucrări de grafică din întreaga perioadă de creație a lui Corneliu Baba. ”Pentru Baba desenul nu reprezenta doar simplul traseu al unui instrument. El vedea totul ca o descărcare de emoție. Operele lui au călătorit peste tot în lume și acum s-au întors aici, în Banat”, a spus curatorul expoziției, Maria Albani la vernisaj. Alături de aceste desene și schițe se găsesc picturi de mari dimensiuni, din seriile celebre ale autorului – ”Regi nebuni”, ”Spaime”, ”Autoportret”.
Niciuna din lucrările expuse nu a mai fost văzută la Timișoara, iar multe din ele nu au fost văzute de public niciodată până acum.
Cine a fost Corneliu Baba
Unul din cei mai importanți pictori bănățeni, Corneliu Baba (1906 – 1997), fiul unui pictor de biserici din Caransebeș, s-a născut în Craiova, a trait în Banat și a murit în București. Ultima sa dorință a fost ca parte din operele sale să fie donate și expuse la Timișoara.
Baba a fost așa de bun încât a ajuns în trei academii: membru titular al Academiei Române, membru de onoare al Academie de Artă a Rusiei, dar şi membru corespondent al Academiei din Berlin. În timpul vieții, a avut expoziţii în Tokio, New York, Beijing, Bruxelles, Moscova, Berlin.
Amintiri despre maestru
Expoziţia de la Muzeul Național al Banatului este curatoriată de Maria Albani care este şi legatarul testamentar al pictorului. Aceasta a povestit pentru ȘTIRI PENTRU COPII că l-a cunoscut pe artist în perioada studenţiei, în 1961 şi a rămas profund impresionată de caracterul acestuia.
”Așa era atunci, noi, studenții de istoria artelor să trecem pe la atelierele de ”măiestrie”. Așa le spunea atunci – grafică, pictură sculptură. (…) Mai târziu, când am lucrat în televiziune mă duceam la atelier pentru expoziții. Am continuat relațiile cu el și după ce am lucrat la Uniunea Artiștilor Plastici și tot așa până la sfârșitul vieții maestrului.
Era un om de politețe de nota 20, de o politețe rarisimă. Asta i-a adus și multe necazuri pentru că era prea politicos, cu mult respect pentru toți cei care creau ceva, indiferent din ce zonă. Iubea teatrul pe măsura filmului. Iubea muzica și pe muzicieni. Iubea creatorii. Iubea în primul rând ființa umană. De aceea, Tudor Vianu l-a numit ”pictorul omului”.
A pictat mulți copii. Există o lucrare, ”Copil în odihnă la câmp”. Lucrarea a terminat-o, iar femeia care i-a pozat a născut un băiețel. Și îl iubea foarte tare. Relația lui cu copiii, cu tinerii s-a văzut din vremea studenției. Îi iubea ca pe copiii lui. De Crăciun le făcea cadouri, îi primea cu colindul”, ne-a spus doamna Albani.
Expoziția, realizată cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, va putea fi vizitată până în data de 31 ianuarie 2020. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10,00 și 18,00. Intrarea este liberă pentru copii, studenți și pensionari iar pentru adulți biletul este 5 lei.
Mădălina Liedl și Laura Moldovan
Dicționar
Eboșa: prima schiță desenată de un pictor pe materialul de lucru; poate însemna și o lucrare neterminată
Grafică:
Legatar testamentar: persoană care beneficiază de un drept lăsat de cineva prin testament
Mansardă: etaj situat imediat sub acoperisul unei clădiri
Curator: persoană care administrează o expoziţie
Testament: act prin care cineva își exprimă ultimele dorințe, dispunând asupra felului cum va fi împărțită averea după moartea sa