“Fiecare părinte are copilul pe care îl merită, fiecare copil şi-a ales părinţii care trebuie să îl ajute să se dezvolte”. Mirela Retegan este fondatorul unui proiect care îi învaţă pe cei mici să fie mai generoşi şi mai prietenoși – Gasca Zurli, un adevărat fenomen printre copii. „Tanti Prezentatoare” a dezvăluit într-un interviu în exclusivitate cu STIRI PENTRU COPII câteva din secretele trupei care umple sala la fiecare spectacol.
ȘTIRI PENTRU COPII: Povestea Zurli s-a născut din nevoia de a explica fiicei Dvs lumea într-un context pozitiv. Credeți că lipsește optimismul şi pozitivismul din educația copiilor în România?
Mirela Retegan: Ai nevoie de la începutul vieții şi până în ultimele zile să-ţi arate cineva partea plină a paharului. Copiii nu au nevoie să le arate cineva pozitivismul, dimpotrivă nu trebuie să le strice cineva pozitivismul din viaţa lor. Pe mine asta m-a mânat în luptă, dorinţa de a păstra bucuria pe care copiii o au deja.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce stă în spatele fiecărei povești?
Mirela Retegan: O morală, o lecţie pe care copiii pot să o înveţe, o poveste pe care o regăsim în viaţa de zi cu zi, o întâmplare de care ar fi bine să ne ferim de obicei. Noi învăţăm pe scenă lucruri de care să ne ferim în viaţa reală.
ȘTIRI PENTRU COPII: În spectacole, explicați copiilor ce înseamnă generozitatea și prietenia. Nu au timp părinții să explice astfel de noțiuni acasă?
Mirela Retegan: Noi nu ne substituim părinţilor, nu acesta este scopul Zurli. Scopul Zurli este de a crea un cadru şi un context foarte bun în care părinții şi copiii să facă lucruri împreună şi să îşi amintească care sunt motivele pentru care ei se iubesc, cum să construiască cea mai frumoasă relaţie, cum să rămână conectaţi până la sfârşitul vieții lor. Noi nu facem altceva decât să fim nişte instrumente care îi ajută pe părinţi în ceea ce au ei de făcut.
ȘTIRI PENTRU COPII: Sunteți implicată în multe campanii umanitare. Cum putem motiva copiii să fie generoși?
Mirela Retegan: Fiind noi generoşi. Noi suntem oglinzile în care ei se uită. Noi suntem imaginea pe care ei o văd şi o imită. Trebuie să înţelegem că nu ajunge să le spunem ce să facă, ba mai mult, noi trebuie să fim primii care fac ce vrem să facă şi ei. Copiii vor înţelege şi vor face automat. Copiii noştri învaţă de la noi. Eu sunt sigură că Maya, copilul meu, este unul generos şi atent la nevoile celor din jur pentru că a văzut asta toată viaţa.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ne daţi un exemplu?
Mergeam cu Maya care era foarte mică pe stradă şi am văzut o bătrânică undeva pe un bulevard din Bucureşți. Plângea lângă un gard cu un telefon în mână şi o cartelă. Pe vremea aceea încă se foloseau telefoanele publice. Eu m-am oprit şi am întrebat-o de ce plânge.
Bătrâna a povestit că a ieşit din spital şi fiica trebuia să o aştepte, dar nu a ajuns. Fata avea telefonul închis şi intra automat mesageria. Căsuţa vocală i-a mâncat bătrânei toţi banii de pe cartelă, iar aceasta nu mai avea alții. Plângea pentru că nu putea să ajungă la gară şi să ia trenul pentru a ajunge la ţară. I-am cerut bătrânei numărul fetei.
Am sunat şi i-am lăsat un mesaj explicându-i că m-am întâlnit cu mama ei şi i-am dat bani pentru a pleca la gară. Atunci am urcat-o într-un taxi apoi i-am dat bani să îşi ia bilet de tren şi să meargă acasă la ţară. I-am spus că sigur fata ei, când îşi deschide telefonul, o să o caute acasă.
Ţin minte că Maya m-a întrebat la final: „Mama, de ce ai făcut asta?”. I-am răspuns că aş vrea undeva în lumea asta să ştiu că mama mea, dacă ar fi pe marginea drumului şi ar avea nevoie de ajutor, ar exista cineva care să se oprească şi să facă asta. Maya va ţine minte toată viaţa acel moment.
ȘTIRI PENTRU COPII: Copiii sunt dependenți de tehnologie. Cum îi reorientăm spre comunicare directă, spre prietenii adevărate ?
Mirela Retegan: Nu cred asta! Cred că în ziua de astăzi noi adulţii suntem mai dependenţi de tehnologie decât copiii. Noi nu suntem modele bune. Atunci când un adult se întreabă de ce copilul lui stă atât de mult pe telefon ar trebui să se întrebe ce face el în timpul acesta. Noi ne abandonăm copiii. Te rog să mergi într-un parc să te uiţi.
Ai şanse mari să vezi un copil în leagăn pe care mama îl leagănă cu o mână şi cu cealaltă stă pe telefon. Vei vedea câte un tată care face o activitate cu fiul, dar cu mâna opusă stă pe telefon. Tot timpul avem de trimis un e-mail sau de răspuns la un mesaj cuiva. Noi suntem mult mai obsedaţi de telefoane şi suntem principalii vinovaţi pentru alegerea tabletei. Știți de ce copilul alege tableta? Aceasta îi răspunde instant nu ca „mama, mama” şi aceasta îşi vede de spălatul vaselor sau orice altceva.
ȘTIRI PENTRU COPII: Secretul este să le dăm mai multă atenţie copiilor?
Mirela Retegan: Nu este un secret. Este absolut obligatoriu deoarece am făcut copii pentru a-i creşte nu pentru a crește pe lângă noi. Eu le spun mereu oamenilor că un copil crescut pe lângă părinţi este un copil singur. Un părinte care nu creşte în evoluţia lui spirituală direct proporţional cu felul în care fiul lui creşte în înălţime este un părinte pierdut.
Trebuie să ne gândim că ei cresc şi noi ne micşorăm. Cu cât ne aplecăm ar trebui să creştem în înţelepciune. Dacă nu facem asta ei vor creşte mai mari decât noi şi noi vom rămâne mici şi vechi din toate punctele de vedere
ȘTIRI PENTRU COPII: Sunteți invitați peste tot în lume. Cum e publicul din afara ţării comparativ cu cel de la noi?
Mirela Retegan: Peste tot, peste tot în lume! Nu există comparaţie! Aşa cum nu există comparaţie între publicul din Timişoara şi cel din Bucureşți sau între Bucureşți şi Buhuşi. Copiii sunt la fel de fericiţi peste tot să ne vadă, părinții sunt la fel de fericiţi să afle toate lucrurile pe care noi le transmitem prin cântecele din spectacolele noastre.
În diasporă este emoţia mai puternică deoarece ei îşi alină prin noi dorul de casă. Ei ne privesc aşa cum te uiţi la oala de sarmale, la plăcintele de la mama. Dincolo de ceea ce trăiesc micuții lor, părinţii din diasporă îşi retrăiesc propria lor copilărie.
ȘTIRI PENTRU COPII: Am văzut că faceți diferite concursuri. Ce se întâmplă când un câștigător se trezește cu gașca la ușă?
Mirela Retegan: Noi tocmai ne-am întors de la Spitalul de Oncologie unde, împreună cu gașca, am vizitat 37 de copii. Pot să îţi spun că indiferent că deschizi uşa unui salon de spital, uşa unei case sau cortina unui spectacol întâlnirea cu Gașca Zurli pentru orice copil înseamnă magie. Cei ce reuşesc să stea cu noi, să ne atingă, să vorbească cu noi, să fie în braţele noastre şi să râdă se simt cei mai norocoși copii din lume.
ŞTIRI PENTRU COPII: Dacă ar fi să descrieţi Zurli în trei cuvinte care ar fi acelea?
Mirela Retegan: Veselie, responsabilitate şi iubire
ŞTIRI PENTRU COPII: Vă rugăm să trasmiteţi un mesaj tuturor copiilor.
Mirela Retegan: Aş vrea ca toţi copiii care se uită în acest moment la noi să îşi amintească faptul că sunt perfecți. Dragii mei, voi sunteţi perfecţi! Fiecare părinte are copilul pe care îl merită, fiecare copil şi-a ales părinţii care trebuie să îl ajute să se dezvolte. Voi nu sunteţi proprieteatea părinţilor voştri.
Părinţii voştri trebuie doar să vă ghideze, să vă sufle în aripi și voi să zburaţi spre visele voastre. Să nu daţi voie nimănui să vă spună că nu puteţi, că nu sunteţi în stare, că nu meritaţi. Voi meritaţi tot ce e mai bun şi chiar aveţi toate puterile să ajungeţi să vă împliniţi toate visele!
Mădălina Liedl
Vizionați întreg interviul pe canalul YouTube ȘTIRI PENTRU COPII!