Crăciunul înseamnă, printre altele, perioada cadourilor. Pentru cei mici şi pentru cei mari. Ne bucurăm când le primim, ne face plăcere când, oferind un cadou, cineva se bucură de el. Dar să fim obligaţi să facem un cadou, ei bine acest lucru nu mai intră la categoria lucrurilor care ne plac. Înainte de Craciun, o învăţătoare de la Şcoala 10 “Maria Rosetti” a fost filmată în timp ce pretindea părinţilor insistent bani pentru cadouri de sărbători. Învăţătoarea Dana Blându era nemulţumită de sumele de bani strânse în acest sens şi îi umilea pe părinţi.”Astea-s cadourile voastre? Atât vă reprezintă? Nu sunteti cartofi, nu sunteţi oi, să vă învăţ! La şcoala 11, ei dau 100 de euro, de Craciun. Eu v-am intrebat: v-aţi organizat?! Este în politica balcanică, romanească, de Sărbători să se ofere.” Învăţătoarei nu i-a convenit un cadou ce consta dintr-o ciocolată şi o cafea şi a pretins mai mult, spunând că parinţii sunt sau săraci sau nesimţiţi.
Ceea ce a facut învăţătoarea, să pretinda bani pentru cadouri, este evident un lucru rău. Copiii au dreptul şi obligaţia să meargă la şcoală (gratuit) iar învăţătorii şi profesorii angajaţi în şcoli au obligaţia să se ocupe de ei, fără să ceară alte plăţi în afara salariului pe cre îl primesc. Chiar dacă aceste salarii sunt uneori foarte mici, ele nu justifică comportamentul nepoliticos, chiar agresiv, al unui cadru didactic faţă de elevi şi părinţi. E ca şi când un copil ar spune unui părinte “daca nu îmi cumperi această jucarie de Craciun înseamnă că nu ma iubeşti sau eşti zgârcit”.
Parinţii elevilor au depus plângere iar învăţătoarea Dana Blându a fost demisă de către Consiliul de Administraţie al şcolii, fiind cercetată şi de Poliţie şi de Inspectoratul Scolar. Directoara şcolii a fost de asemenea concediată.
Ce cred părinţii despre această situaţie?
Alina S., mama unui elev din clasa a IV a de la Şcoala 10 “Maria Rosetti” ne-a răspuns la câteva întrebări:
Este şpaga un lucru obişnuit în şcoli?
Da, cazurile de şpagă în şcoli se întamplă în continuare în România în aproape toate şcolile. S-au întâmplat şi înainte de ’89, imi amintesc cî in fiecare an strângeam bani pentru cadouri de sărbători şi ni se impunea (de către învăţător, respectiv diriginte) o sumă pentru cadouri, sumă care nu era deloc neglijabilă. Ca să nu mai vorbim de cazul în care elevul era mai slab şi nu reuşea să treacă clasa, părintele intervenea pe lângă învţător sau profesor cu mult râvnita “şpagă”, de la un sac de cartofi, la o gaină, la un porc, la cadouri scumpe şi mai târziu la bani, în funcţie de complexitatea materiei, de anul de învăţământ şi de cât de gravă era situaţia.
Cum se procedează, practic, cu banii strânşi la şcoală?
Clasa la care învaţă băiatul meu, ca toate clasele din Şcoala 10, are un comitet de părinţi printre care şi o casieră care este responsabilă pentru strângerea fondului clasei şi al fondului şcolii. La orice şedinţă noi, părinţii, decidem de comun acord suma care trebuie platită pentru fondul clasei în care intră mici atenţii pentru copiii noştri cu ocazia sărbătorilor şi pentru petrecerea copiilor de Crăciun. Ca aproape în orice clasă, avem şi noi excepţiile noastre, părinţi cu o situaţie financiară mai precară, care sunt scutiţi de la plata fondurilor şi desigur mai există şi părinţi care refuză să plătească, dar nimeni nu le-a impus acest lucru şi învăţătoarea nu a fost niciodată implicată în problemele legate de bani.
Sunt de condamnat profesorii şi învăţătorii pentru că primesc cadouri?
Eu nu condamn un profesor care primeşte un cadou. Întotdeauna ma voi duce cu plăcere să ofer un buchet de flori educatoarei şi învăţătoarei care mi-au format şi mi-au îndrumat copilul şi tuturor persoanelor cu care interacţionează băiatul meu şi care contribuie la educarea, dezvoltarea şi orientarea lui. Ceea ce este de condamnat în situaţia aceasta şi mi se pare revoltator este modul prin care această învăţătoare a cerut şi a încercat să impună anumite bariere, jignind şi insultând părinţii, stricând imaginea şcolii şi a celorlalte cadre didactice. Învăţătoarea trebuie penalizată pentru faptul că a cerut şi pentru modul în care a impus acest lucru. Din punctul meu de vedere doamna Dana Blându nu are calităţi morale pentru a educa copiii atâta timp cât îi judecă în funcţie de valoarea cadourilor primite. Dar una e să primeşti şi alta e să pretinzi şi să impui. Un profesor trebuie să fie întotdeaua un exemplu pentru copiii pe care-i modelează, el trebuie să le insufle cinstea, onoarea şi dragostea de carte şi de muncă.
Cine e de vină? Profesorii, elevii, părinţii, sistemul…
Să nu uităm că sistemul de învăţământ din România lasă de dorit, salariile cadrelor didactice sunt de mizerie, fapt care atrage dupa sine frustrarea. Rar se mai întâmplă să găseşti profesori motivaţi şi dedicaţi şi totuşi în Şcoala 10 încă există.
Aveti un băieţel inscris la această şcoală, care are brusc o faima proastă. Ramâne acolo sau preferaţi să schimbaţi şcoala?
Mi se pare incorect si injust să se strice imaginea unei şcoli prin prisma unui caz izolat. Scoala “Maria Rosetti” este doar o şcoală situată într-un cartier care se denumeşte a fi de “fiţe”, Floreasca, nicidecum nu are un renume de şcoala de fite, aşa cum se spune la televizor sau cum însăşi învăţătoarea a afirmat, este o şcoală normală, de cartier, care se lauda cu copii competitivi, cu rezultate foarte bune obţinute de catre aceştia la olimpiade şi la concursurile şcolare. Dacă ar fi să schimb şcoala nicidecum nu aş face-o din acest considerent.
[button link=”” icon=”59141″ target=”” color=”3888ff” textcolor=”ffffff” size=”small”]Dat fiind că auziţi aproape în fiecare zi la ştiri despre şpagă şi mită, vă explicăm ce înseamnă: să plăteşti pentru un lucru pe care nu îl meriţi sau ca să scapi de o pedeapsă, o amendă etc sau ca să determini o persoană sa facă ceea ce vrei tu, chiar dacă nu este legal. Şpaga poate să fie în bani sau în obiecte. Este interzis atât să dai cât şi să iei şpagă[/button]