Festivalul European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Românești a adus, pe scena Teatrului Național Timișoara, Feminin, spectacol de teatru despre hărțuire. Fenomenul atât de prezent nu numai în școlile din România, ci și în viața adulților, merita o astfel de dezbatere. Teatreologul Oana Borș, selecționerul festivalului, a considerat că subiectul este unul absolut necesar. Amintim că ultimele statistici arată că un copil din trei e hărțuit. Au performat un număr de 12 actrițe. Timp de o oră și 15 minute acestea ne-au dezvăluit lucruri pe care nu toți au curajul să le spună.
Autoarea piesei după care s-a realizat spectacolul, Elise Wilk (jurnalist și dramaturg) a redactat textul în mod special. Ea a gândit un text pentru cele 12 actrițe ale Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț. A plecat de la condiția femeii în societatea contemporană, a femeii adulte și a femii copil. Iar pentru început le-a întrebat pe actrițe dacă s-au confruntat cu fenomenul bullying.
„Ne-am gândit puțin, oare ce poveste ar trebui să spunem, si ne-am gandit la hărțuire. Apoi am fost la Piatra Neamț și am discutat prima dată cu toate cele 12 actrițe. Iar apoi cu fiecare in parte, am avut un fel de întalniri între patru ochi. Pe lângă alte întrebări pe care le-am adresat actrițelor, le-am întrebat dacă au avut vreodată un moment în viață când s-au simțit intimidate doar pentru că sunt femei, acestea răspunzând afirmativ”, a declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII Elise Wilk.
Piesa de teatru urmărește povestea unui caz de hărțuire petrecut într-o școală din România, prin intermediul internetului. O elevă de liceu, cu rezultate remarcabile la învățătură, a făcut greșeala de a avea încredere în cine nu trebuia. Aceasta a ”pierdut” câteva fototgrafii indecente care mai apoi au devenit virale pe internet. Ulterior protagonista este criticată dur de toate persoanele din jurul ei, atât în viața reală cât și în mediul online.
O conversație despre cum e să te simți diferit și vulnerabil
După terminarea spectacolului, publicul a fost invitat să rămână în sală pentru o scurtă discuție asupra subiectului. Moderatoarea discuției, Georgeta Petrovici, redactorul șef ȘTIRI PENTRU COPII, a invitat publicul să mediteze asupra temei aduse în discuție de spectacolul Feminin.
În România sunt foarte multe fete hărțuite, însă aproape că nu se ia nicio măcar o măsură. Ba mai mult, prima dată sunt învinuite victimele. Hărțuirea nu este un lucru normal și mai mult decât atât, nimeni nu mertiă un astfel de tratament. Situațiile de acest gen trebuie expuse deoarece sunt multe victime care nu spun nimic de frică. A fi diferit e firesc și frumos.
Autoarea textului Feminin, Elise Wilk, consideră că teatrul ar putea ajuta tinerii să treacă peste astfel de evenimente. ”Cred că este foarte important să se discute despre aceste lucruri care din păcate se întâmplă. Pentru că acum nu știi cine este vinovatul principal. Și cumva și hărțuitorii sunt și ei oameni și poate și ei au avut probleme la rândul lor. Cred că este necesar să se vorbească. Și, dacă la școală nu se vorbește deschis despre asta, atunci macăr la teatru. Unul din rolurile teatrului este acela de a se apropia de tineri cu astfel de subiecte. Subiecte pe care școala si familia nu le abordează”, a declarat dramaturgul pentru publicația noastră.
Amintim că, recent, a fost propus un proiect de lege referitor la astfel de comportamente. Acesta vizează completarea articolului 226 privind violarea vieții private din Codul Penal: ”Difuzarea sau transmiterea, în orice mod, a imaginilor intime cu persoane identificabile, fără consimțământul acestora, producând suferință, se va pedepsi cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.
Dicționar
Bullying: comportament răutăcios față de alte persoane