“Corectitudinea lingvistică nu e o valoare asumată” interviu în exclusivitate cu fondatoarea școlii de gramatică pentru părinți și vloggeri/ bloggeri
Singura scoală de gramatică gratuită din România lansează o serie de cursuri pentru părinți și pentru vloggeri/bloggeri. Atelierele au loc în București. La finalul lunii noiembrie sunt programate cele pentru părinți, iar la începutul lunii decembrie pentru vloggeri si bloggeri.
Școala de gramatică a fost înființată de Corina Popa, filolog și activist în educație. In 2019 ea a fost desemnată activist al anului pentru educație de Consiliul National al Elevilor. Corina Popa a răspuns la câteva întrebări în exclusivitate pentru STIRI PENTRU COPII.
STIRI PENTRU COPII: Ce fel de cursuri organizați și cui se adresează?
Avem în desfășurare cursuri de gramatică pentru gimnaziu, pentru liceu și un curs de dezvoltare a limbajului verbal, paraverbal și nonverbal, prin gramatică îmbinată cu muzica și cu actoria (pentru elevi cu vârste între 9 și 12 ani). La sfârșitul lunii, lansăm conceptul propriu de curs pentru adulți și două cursuri noi pentru elevi. De asemenea, vom avea grijă ca cel mai iubit curs al nostru – cel de dezvoltare a limbajului, să ajungă anul viitor, printr-o caravană, în mai multe orașe ale țării.
STIRI PENTRU COPII: Ce s-a întâmplat cu limba română?
Limba este un organism viu, în permanentă schimbare, mai ales la nivelul lexicului, prin împrumuturile pe care le sesizăm zi de zi, mai ales în sfera anglicismelor (cuvintelor împrumutate din limba engleză).
Este firesc să împrumutăm cuvinte, dar nu cred că e cazul să exagerăm, ajungând să utilizăm un anglicism în locul corespondentului său din limba română. Cât despre aspectele normative, pe criteriul uzului, au fost acceptate, spre exemplu, forme noi de plural, generând procese de variație liberă (cum ar fi: „coperți” și „coperte”, „găluște” și „găluști”). Nu cred însă că va putea fi vreodată acceptată forma hibridă greșită „vroiam”, în loc de „voiam”. De asemena nu va fi niciodată de înțeles asocierea „ca și” atât de deranjantă în construcții fără sens comparativ, precum „ca și profesor”. Cu limba română nu se va întâmpla nimic rău, dacă o vom vorbi responsabil și cu respect. Dacă am fi onești și responsabili, am recunoaște că nu „se strică limba”, că doar nu e un aliment perisabil, o strică cei care o vorbesc prost.
STIRI PENTRU COPII: De ce tot mai mulți adulți vorbesc și, mai ales, scriu greșit?
Probabil pentru că, în momentul de față, corectitudinea lingvistică nu e o valoare asumată nici în spațiul public și nici vreo condiție a avansării socio-profesionale. Într-o resetare axiologică a societății noastre, respectul față de exprimare cred că ar trebui să fie prioritar. Nu e o problemă atât de mare să greșești, cât este să nu recunoști și să nu faci eforturi pentru a-ți remedia greșelile. Astfel, scuza românească „merge și așa” ajunge să fie pentru mulți adulți mecanismul perfect prin care pot evita efortul de a-și perfecționa exprimarea. Pentru un părinte care vrea să fie un model pentru propriul copil, inclusiv un model de exprimare corectă și nobilă, niciodată nu va „merge și așa”, ci „va merge și mai bine”.
Înscrierile se fac printr-un e-mail trimis pe adresa contact@scoaladegramatica.ro, care să cuprindă numele și motivele care v-au determinat sa va alăturați inițiativei. Vor fi aleși primii 30 de înscriși norocoși, câte 15 pentru fiecare atelier (pe 24 noiembrie, începând cu ora 13, sunt așteptați părintii, iar pe 8 decembrie, de la 13 – bloggerii și de vloggerii înscriși).