Vocile copiilor și adolescenților contează. Prima întâlnire a noului Board al Copiilor din România
20 de noi membri ai noului Board al Copiilor din România s-au întâlnit pentru prima dată cu colegii deja activi ai grupului susținut de UNICEF în România, în cadrul unui eveniment organizat la Predeal.
Întâlnirea marchează debutul unui nou mandat în care copii și adolescenți din toată țara și din medii sociale diverse vor acționa pentru a avea un rol activ în conturarea politicilor care le influențează direct viitorul.
Ce este Boardul Copiilor
Boardul Copiilor este un organism consultativ care reunește copii și adolescenți aleși în urma unui proces deschis de selecție, coordonat de adolescenți, cu sprijinul adulților. Membrii provin din medii diverse și aduc perspective diferite, care reflectă realitatea copiilor din România. Cu toții împărtășesc însă un obiectiv comun: acela de a face vocea copiilor auzită atunci când sunt luate deciziile care îi afectează.
Boardul oferă recomandări factorilor de decizie, contribuind la politici publice, promovând drepturile copilului și încurajând participarea acestora la viața societății. Grupul se împrospătează periodic cu noi membri pe măsură ce adolescenții ating vârsta majoratului. Boardul Copiilor se reunește periodic și colaborează cu instituții publice, organizații nonguvernamentale și mediul academic pentru a pune în practică ideile propuse de tineri. Membrii vor fi implicați în consultări, evenimente și campanii care vizează drepturile copilului și participarea activă în societate.
Află mai multe despre Boardul Copiilor din România aici.
Cine sunt noii membri
Noii membri – Eric, Anamaria, Karina, Anna, Vlad, Bianca-Georgiana, Ioana, Andrei, Cătălina, Sebastian, Adelina, Nicoleta, Dmytro, Evelin, Rania, Renata, Luca-Emanuel, Andreea, Bianca-Florentina și Luca-Ștefan – au între 12 și 16 ani și provin din toate regiunile țării.
În cadrul primei întâlniri, copiii și adolescenții au discutat despre temele care îi preocupă cel mai mult: sănătatea mintală, educația de calitate, combaterea violenței, a bullying-ului și a discriminării, implicarea civică și incluziunea socială. Totodată, și-au stabilit calendarul activităților pentru următoarele luni și au început să lucreze la o agendă comună de acțiune, mai ales în contextul Anului Național al Copilului.
„Am aplicat pentru Boardul Copiilor din dorința de a face parte dintr-o comunitate ce promovează și susține activ drepturile copilului. Prima întâlnire a grupului mi-a arătat cât de valoroasă este implicarea noastră, a tinerilor, pentru construirea unei lumi mai prietenoase și mai sigure pentru noi toți. La finalul workshop-ului, am plecat cu multă inspirație și cu convingerea că împreună putem aduce schimbări reale în comunitățile și în țara noastră”, a spus Ioana, de 16 ani.
„Mi-am dorit să fac parte din Boardul Copiilor pentru a ieși din zona de confort și pentru a face lucrurile care mă inspiră alături de oameni cu un potențial extraordinar, cu scopul comun de a proteja și a promova drepturile copilului. Prima întâlnire a Boardului a fost o experiență pe care nu o voi uita prea curând, deoarece am avut șansa de a-mi împărtăși punctele de vedere, de a afla despre dificultățile sociale cu care se confruntă unii copii și de a învăța despre cum îi putem ajuta”, a afirmat Sebastian, în vârstă de 16 ani.