POVEȘTILE CULORILOR. Arta și microbiologia, combinate într-o metodă unică
Absolventă a unei facultăți de arte plastice, Daria Fedorova din Moscova a devenit cunoscută în întreaga lume. Mai corect spus, lucrările ei au făcut înconjurul lumii. Astăzi, în cadrul rubricii POVEȘTILE CULORILOR, vorbim despre metoda unică a artistei de a combina arta și microbiologia.
O explozie de culori rezultată din lucruri banale, pe care nimeni nu s-ar fi gândit să le folosească. Cam așa poate fi definită arta lui Daria Fedorova. Artista cultivă microorganisme pentru a crea apoi lucrări impresionante. Folosind diverse substanțe, ea explorează relația dintre știință și artă, iar lucrările ei pot fi descrise ca fiind bizare, romantice, ironice și exagerate, dar mereu fascinante.
„Pentru mine, lucrările mele sunt ca niște „fotografii” ale „nimicului”. Adun spori din aer, de pe obiectele din jur, de pe piele, din metrou, din biserici, din cenușă sau de pe obiecte vechi, și le fac vizibile într-o formă artistică. Îmi place să lucrez cu ceea ce nu se vede cu ochiul liber, explorând puterea invizibilului și misterul naturii. În același timp, această muncă este o colaborare între mine și microorganisme: le ofer un mediu în care să crească, iar ele creează culori, texturi și modele uimitoare. Uneori, mă simt atât de conectată cu acest proces încât parcă devin una cu opera mea”, a explicat, potrivit dashaplesen.com, Daria Fedorova.
Procesul de creație începe dintr-un loc în care mulți ne petrecem o bună parte din timp: din bucătărie. Acolo artista pregătește un mediu nutritiv pentru microorganisme folosind diverse metode. Uneori lasă sporii să cadă liber, alteori folosește șabloane pentru a controla procesul. Face asta mai ales atunci când creează lucrări pentru diferite branduri. Un aspect important în procesul de creație este reprezentat de timp. Daria are răbdare și așteaptă ca magia să se producă, iar apoi finalizează lucrările.
„Pentru mine, materialele cu care lucrez influențează felul în care percepem arta. Tot ceea ce vedem este, de fapt, o reflexie a interiorului nostru. Arta devine o oglindă în care ne descoperim pe noi înșine. Într-un fel, procesul meu este ca o inteligență artificială naturală: eu ofer datele, microorganismele creează rezultatul, dar tot eu decid momentul final – când să fixez imaginea cu rășină sau să o fotografiez. În acest haos tăcut, învăț mai multe despre natură și despre viață”, a mai explicat artista.
Spor: organ microscopic al organismelor vegetale, care servește la înmulțire, la răspândire și, adesea, pentru supraviețuirea în condiții nefavorabile.